W tym roku producent wędzarni Borniak wprowadził na rynek nowe produkty, którymi są Smokery BBDS-150 i BBDS-70. Są on ukłonem w stronę miłośników amerykańskiego stylu barbeque czyli grillowania w dymie. Aby osiągnąć zamierzony efekt wzmocniono moc grzałek do 1900 W. Dzięki temu urządzenie bardzo szybko się nagrzewa do temperatury nawet 150 °C i jest w stanie utrzymać tak wysoką temperaturę. To zdecydowanie skraca proces wędzenia, a jakością jest porównywalne do grillowania w dymie.
Smokery Borniak Barbeque idealnie nadają się również do przygotowania potraw w procesie zwanym "Slow Cooking" gdzie czas pieczenia jest znacznie wydłużony. To najnowsze trendy stosowane w grillowaniu szczególnie w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Dzięki temu, że składniki nie są poddawane wysokim temperaturom, a przygotowywane w temperaturze często niższej niż 80 stopni Celsjusza, zachowują swój naturalny smak i właściwości odżywcze. Ta metoda grillowania i wędzenia jest szczególnie bliska osobom dbającym o zdrowy tryb życia i prawidłowe odżywianie. Dzięki powolnemu procesowi przygotowania, jedzenie jest jeszcze bardziej aromatyczne i osiąga doskonałą konsystencję.
Generator wytwarza odpowiednią powtarzalną ilość dymu wędzarniczego, który otacza umieszczone wewnątrz produkty. Wyroby możemy grillować i wędzić w pozycji leżącej lub w pozycji wiszącej na hakach dzięki wykorzystaniu poprzeczek. Komora stosowana w wędzarniach Borniak BBQ charakteryzuje się maksymalną szczelnością i oszczędnością dzięki wykorzystaniu specjalnej pianki wtryskiwanej w ściany oraz nowej sylikonowej uszczelce drzwi. Ponadto, nie tworzą się na jej ściankach skropliny, które mogły by zepsuć smak przygotowywanych wewnątrz wędzonek.