Mała wędzarnia domowa
Wędzarnie Borniak o pojemności 70 litrów możemy zaliczyć do małych wędzarni domowych. Mała to pojęcie względne i dla niektórych wędzarnia o wymiarach 100 x 62 x 40 cm wcale nie jest mała. Jednak ten wymiar nie oddaje w pełni tej części wędzarni, w której umieszczamy przeznaczone do wędzenia produkty. Dolna część wędzarni, która zajmuje prawie 40 cm, przeznaczona jest na generator dymu z grzałką oraz misy i okapnik zbierający tłuszcz i soki wytapiające się podczas wędzenia. Użytkowa wysokość wewnętrzna to komora o wysokości 60 cm. Ściany takiej wędzarni mają uchwyty na półki lub poprzeczki. Możemy skorzystać maksymalnie z 6 półek o wymiarach 39 x 29 cm. Wówczas odległości pomiędzy półkami będą wynosiły ok.10 cm. To niewiele, ale wystarczająco do wędzenia serów i mniejszych ryb. Wyroby mięsne takie jak szynki, balerony czy schaby możemy również wędzić na półkach, jednak musimy ograniczyć ich ilość. Z doświadczenia wiemy, że na jednej półce zmieścimy np.
- dwie szynki o wadze 2-2,4 kg.
- dwa schaby środkowe
- dwie większe karkówki na baleron
- cztery średnie polędwiczki.
Wędząc te wyroby, musimy ograniczyć się do 4 półek lub wybrać sposób wędzenia na poprzeczkach, lub hakach. Wówczas możemy powiesić wyroby wykorzystując dwa piętra po 3 poprzeczki.
Rodzaje sterowania
Małe wędzarnie domowe Borniak są produkowane w kilku konfiguracjach różniących się sterownikami obsługującymi proces wędzenia oraz mocami grzałek wewnętrznych. Odnoście obudowy zewnętrznej, rozróżniamy małe wędzarnie domowe Borniak wykonane z Alucyku (UWD-70, BBD-70) i te, których szafa wędzarni wykonana została ze stali nierdzewnej (UWDS-70, BBDS-70)
Mała wędzarnia domowa Borniak UW-70 jako jedyna posiada sterowanie analogowe i kapilarę, która odpowiada za utrzymanie temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Kapilara ma pewną bezwładność dlatego różnice pomiędzy cyklami włączenia i wyłączenia się grzałek mogą wynosić do kilkunastu stopni. Aby je ograniczyć, nie powinniśmy zbyt często otwierać drzwi wędzarni podczas wędzenia.
Sterownik Simple
Pozostałe małe wędzarnie domowe zostały wyposażone w nowy produkowany specjalnie dla firmy Borniak dedykowany panel sterowania cyfrowego Simple. Został on zaprojektowany w sposób, który optymalizuje funkcjonalność, jakość pracy urządzeń i wygodę obsługi.
Sterowniki Simple, jakie posiadają teraz małe wędzarnie domowe UWD-70, UWDS-70 mają fabrycznie ustawioną maksymalną temperaturę wędzenia na 120 stopni C.
Smokery to wędzarnie o możliwości wędzenia w wyższych temperaturach (BBD-70, BBDS-70) One również wyposażone są w sterowniki Simple ze sterowaniem cyfrowym ustawionym fabrycznie na 150 stopni maksymalnej temperatury wędzenia. Smokery najczęściej są wykorzystywane przez firmy cateringowe, agroturystyczne i restauracje. Wszędzie tam, gdzie chcemy połączyć wędzenie z pieczeniem, by szybko przygotować posiłki dla gości.
Borniak czy Bradley ?
Podobnie jest w przypadku małych wędzarni kanadyjskiej firmy Bradley Smoker. Dzielą się one na te ze sterowaniem analogowym oraz bardziej zaawansowanym sterowaniem cyfrowym. Różnica pomiędzy wędzarniami Borniak i Bradley polega na sposobie wytwarzania dymu. W wędzarniach Borniak spalaniu ulegają luźne zrębki wędzarnicze umieszczone w pojemniku generatora dymu. Zasyp podajnika 2 litrami zrębek wystarcza na produkcję dymu przez ok.7-8 godzin. Bradley Smoker wykorzystuje zrębki formowane pod ciśnieniem w krążki. Spalają się one na grzałce generatora z częstotliwością 3 szt. na godzinę wędzenia. Sprowadzane z Kanady brykiety Bradley są droższe od zrębków, dlatego różnica kosztów wędzenia przemawia na korzyść wędzarni Borniak.