do kasy suma: 0,00 zł

Masz pytania? zadzwoń:512 111 199 lub 502 420 403Tel stacjonarny: (22) 756 89 12 lub (22) 756 89 15 

Produkt dnia
Grill gazowy Napoleon Prestige PRO 825 RSBIPSS
Grill gazowy Napoleon Prestige PRO 825 RSBIPSS

30 999,00 zł

szt.
Łopatka do obracania Inox Landmann
Łopatka do obracania Inox Landmann

42,50 zł

Nóż Inox Landmann
Nóż Inox Landmann

35,00 zł

Grill Gazowy Broil King ROYAL 320
Grill Gazowy Broil King ROYAL 320

2 499,00 zł

Grill gazowy Napoleon  Rogue 365 PK
Grill gazowy Napoleon Rogue 365 PK

2 799,00 zł

Grill Gazowy Broil King Imperial S 690
Grill Gazowy Broil King Imperial S 690

21 799,00 zł

szt.
Grill elektryczny Krampouz Duo K BBQ/Plancha
Grill elektryczny Krampouz Duo K BBQ/Plancha

3 660,00 zł

szt.
Termometr Bezprzewodowy Meater +
Termometr Bezprzewodowy Meater +

459,00 zł

szt.
Termometr Bezprzewodowy Meater
Termometr Bezprzewodowy Meater

359,00 zł

Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą

169,15 zł

Producenci

Jaka wędzarnia Borniak? Nowe modele wędzarni oraz ich obsługa

0

Wędzarnia elektryczna Borniak z generatorem dymu. Nowe modele. Zasada działania Borniaka

Wielkość szafy wędzarniczej 70 litrów (wsad około 10 kg.) lub 150 litrów (wsad około 20 kg.).

W wędzarniach Borniak produkcją dymu zajmuje się generator. Zasypuje się go zrębkami odpowiedniej wielkości. Sprężyna która kręci się bardzo wolno przesuwa zrębki na grzałkę 110W. Zanim zrębki ostatecznie wpadną do miseczki z wodą zostaną całkowicie zwęglone. Należy pamiętać o opróżnianiu miski przynajmniej co 3 godziny żeby spalone zrębki się nie przesypały. Kolejną ważną czynnością jest czyszczenie sprężyny. Nagar który osadza się na niej może spowodować że zrębki nie będą prawidłowo podawane na grzałkę. Czynność ta zajmuje może 30 sekund. Wystarczy śrubokręt lub kombinerki. Nagar bardzo ładnie się kruszy. Czynność powtarzam przed każdym wędzeniem.

Grzałka generatora pracuje non-stop i nie jest kontrolowana przez sterownik PID. Potencjometr steruje tylko główną grzałką w wędzarni. Do podłączenia urządzenia potrzebne jest zwykłe gniazdko z uziemieniem.

generator dymu borniak gd-01  Zrębki spalane w generatorze dymu GD-01 

Maksymalny pobór prądu dla 70 L wędzarni w zależności od wersji to od 615W do 1115W.  Szafa 150 L pobierze od 1515W do 2115W. Trzeba zaznaczyć w tym miejscu że nie jest to stałe zużycie energii. Tak naprawdę termostat będzie operował grzałkami w ten sposób żeby zawsze utrzymywać precyzyjną kontrolę wewnątrz szafy. Może się okazać w cieplejsze dni że główna grzałka nie będzie się wcale włączała. Sam generator przy temp. na zewnątrz 25-30 stopni może małą szafę rozgrzać do 70 stopni. Jeżeli ustawimy temperaturę poniżej tej wartości sterownik nie uruchomi grzałki głównej. Pobór prądu będzie wtedy na poziomie 115W (grzałka oraz silniczek).

Pojawia się pytanie jak wędzić w niższych temperaturach skoro generator tak rozgrzewa szafę? Rozwiązaniem będzie przystawka do zimnego wędzenia ZW-01 lub ZWS-01 oraz rura spiro ZWA-01. Wtedy możemy uzyskać temperaturę otoczenia. Tak naprawdę temperatura w środku wędzarni uzależniona jest od warunków panujących na zewnątrz. Nie bez znaczenia jest również ilość wędzonych produktów. Średnio utrzymuje się ok 40-50 stopni.

 przystawka zimnego wędzenia Borniak ZW-01 adapter zimnego wędzenia podłączony do wędzarni Borniak rurą spiro 

Bardzo ważna sprawa. Wędliny, ryby, kiełbasy itd. to wszystko musimy bardzo dobrze osuszyć. Jeżeli tego nie dopilnujemy wyroby mogą zrobić się gorzkie i kwaśne. W ekstremalnych przypadkach nie da się ich zjeść.

Wędzarnie możemy przechowywać na dworze cały rok. Ważne przy tym jest aby była przykryta chociaż pokrowcem. Wtedy wilgoć nie będzie się dostawała do elektroniki. Nie jest to produkt wodoszczelny.

W skład zestawu zawsze wchodzi:

Borniak UWD-70, UWDT-70, UWD-150, UWDT-150 Borniak BBDS-70, BBDST-70, BBDS-150, BBDST-150
  • Szafa wędzarnicza
  • Generator Dymu GD-01
  • Sterownik PID Simple
  • Zrębek wędzarniczych 10L ( co starczy na ok. 9 wędzeń)
  • Stalowe poprzeczki wędzarnicze 3 szt.
  • Misa odgrodowa usprawniającą przepływ powietrza oraz odprowadzanie tłuszczy
  • Regulowane nóżki 4 szt. z możliwością wymiany na kółka
  • Miseczka na wodę 2x
  • Uchwyty do przenoszenia 2 szt.
  • Uchwyt do drzwi 1 szt.
  • Kominek z szybrem 1 szt.
  • Pokrywka do generatora dymu 1 szt.
  • Ociekacz pod kominkiem
  • Kable zasilające 2 szt.
  • Ruszt (półka) 1 sztuka
  • Haki S (5 szt.)
  • Haki podwójne (5 szt)
  • Kabel przedłużający 1 szt.
  • Maksymalna temperatura 120 °C
  • Szafa wędzarnicza 1 szt.
  • Generator dymu 1 szt.
  • Sterownik PID Simple
  • Zrębek wędzarniczych 10L ( co starczy na ok. 9 wędzeń)
  • Stalowe poprzeczki wędzarnicze 3 szt.
  • Misa odgrodowa usprawniającą przepływ powietrza oraz odprowadzanie tłuszczy
  • Regulowane nóżki 4 szt. z możliwością wymiany na kółka
  • Miseczki na wodę 2 szt.
  • Uchwyty do przenoszenia    2 szt.
  • Uchwyt do drzwi 1 szt.
  • Kominek z szybrem 1 szt.
  • Pokrywka na generator dymu 1 szt.
  • Ociekacz pod kominkiem
  • Kable zasilające 2 szt.
  • Ruszt wzmocniony (półka)  1 szt.
  • Haki S (5 szt.)
  • Misa BBQ  1 szt.
  • Przyprawa Magic Dust 1 szt.
  • Kabel przedłużający  1 szt.
  • Maksymalna temperatura 150 °C

Nowa wersja wędzarni Borniak ma dodatkowo zmienioną misę ociekową na skapujący tłuszcz.

misa ociekowa z wersji wędzarni v1.3

 

v 1.3

misa ociekowa z wędzarni w wersji v1.4

v 1.4

Modele Borniak UWD-70, UWD-150.

Maksymalna temperatura 120°C

Materiał z którego wykonana jest szafa wędzarnicza to alu-cynk.

Oczywiście wnętrze wędzarni wykończone jest stalą nierdzewną przeznaczoną do kontaktu z żywnością. Wszystkie modele wędzarni wyposażone są w nowy sterownik oznaczony symbolem V1.4. Sterownik ten ma za zadanie utrzymywać histerezę na poziomie 2-3 stopni Celsjusza. Więcej na ten temat można przeczytać w tym artykule https://dobregrille.pl/jaki-borniak-porownanie-wedzarni. Opisujemy w nim poprzednie modele wędzarni Borniak analogowe oraz v1.3.

Panel wyglądem niczym nie różni się od wersji v1.3

W porównaniu do poprzednich modeli zmianie ulega sposób montowania nóżek. W nowych modelach pojawia się możliwość wymiany ich na kółka.

Wyłączony panel Modele Borniak UWD-70, UWD-150 Włączony panel Modele Borniak UWD-70, UWD-150 Oryginalne nóżki Wyłączony panel wędzarnia modele Borniak UWD-70, UWD-150 Kółka zastępujace nóżki w wędzarniach Borniak UWD-70, UWD-150

 

Wędzarnia elektryczna Borniak z Timerem UWDT-70 oraz UWDT-150

Maksymalna temperatura to 120°C

Wędzarnie wyposażone w timer. Zmienia się tutaj sterownik który ma inny wygląd i układ przycisków jak przedstawiono na poniższym zdjęciu.

Borniak z Timerem UWDT-70 oraz UWDT-150 wyłączony panel Borniak z Timerem UWDT-70 oraz UWDT-150 włączony panel

 

Na panelu możemy ustawić czas wędzenia i dodatkowo czas osuszania lub zamiennie czas pracy generatora dymu.

 

 

Smokery elektryczne Borniak BBDS-70 i BBDS-150

Wykonane na zewnątrz w całości ze stali nierdzewnej.

Maksymalna temperatura 150°C - dla miłośników powolnego opiekania mięs Amerykańską metodą barbecue.

 

Są to modele odróżniające się od poprzednich wędzarni tym że mają mocniejszą grzałkę. W przypadku szafy 70 litrowej jest to 1000W i 150 litrowej 2000W. Oczywiście sam generator dymu do wędzarni pobiera dodatkowe 115W. Jak wyżej napisałem pobór prądu uzależniony jest od warunków atmosferycznych oraz ilości wsadu.

Wypełnienie ścianek w tych wędzarniach jest również bardziej odporne na temperatury.

Smoker elektryczny Borniak BBDS-70 i BBDS-150 panel wyłączony Smokery elektryczne Borniak BBDS-70 i BBDS-150 panel włączony nóżki w stalowych wędzarniach borniak zastępcze kółka w stalowych wędzarniach borniak 

Smokery elektryczne Borniak BBDST-70 i BBDST-150

Maksymalna temperatura 150°C - dla miłośników powolnego opiekania mięs Amerykańską metodą barbecue.

Wyposażone są w inny sterownik z timerem. Możemy ustawić niezależnie czas wędzenia, dymienia, osuszania

Wyłączony panel Smoker elektryczny Borniak BBDST-70 i BBDST-150  włączony panel Smoker elektryczny Borniak BBDST-70 i BBDST-150 

Jesteśmy użytkownikami wędzarni Borniak. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania dotyczące użytkowania zadzwoń do nas tel: 512 922 386

Dostępne zrębki do wędzarni:

  • Olcha
  • Buk
  • Dąb
  • Brzoza
  • Czereśnia
  • Śliwa
  • Jabłoń
  • Hikory
  • Klon

 

Gramatura zrębek jest bardzo ważna. Zbyt duże mogą zablokować sprężynę. Wtedy silniczek będzie miał duży opór i może ulec uszkodzeniu a sprężyna skręceniu.

Zobacz również: Ile prądu zużywa wędzarnia Borniak? Jaki jest koszt wędzenia?

Borniak to naszym zdaniem najlepsza wędzarnia elektryczna

Produkty z wędzarni Borniak :)

Polędwiczka wędzona na wędzarni Borniak 2020r

Pstrąg wędzony w wędzarni Borniak 2021r

Serki typu włoskiego wędzone w Borniaku 2021r

Szynka uwędzona w wędzarni elektrycznej Borniak w 2021 roku

Szynka i schab wędzony w wędzarni elektrycznej Borniak UWDS-150

Szynki po sparzeniu. Wędzarnia borniak 2021

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium