Wędzarnia elektryczna Borniak z generatorem dymu. Nowe modele. Zasada działania Borniaka
Wielkość szafy wędzarniczej 70 litrów (wsad około 10 kg.) lub 150 litrów (wsad około 20 kg.).
W wędzarniach Borniak produkcją dymu zajmuje się generator. Zasypuje się go zrębkami odpowiedniej wielkości. Sprężyna która kręci się bardzo wolno przesuwa zrębki na grzałkę 110W. Zanim zrębki ostatecznie wpadną do miseczki z wodą zostaną całkowicie zwęglone. Należy pamiętać o opróżnianiu miski przynajmniej co 3 godziny żeby spalone zrębki się nie przesypały. Kolejną ważną czynnością jest czyszczenie sprężyny. Nagar który osadza się na niej może spowodować że zrębki nie będą prawidłowo podawane na grzałkę. Czynność ta zajmuje może 30 sekund. Wystarczy śrubokręt lub kombinerki. Nagar bardzo ładnie się kruszy. Czynność powtarzam przed każdym wędzeniem.
Grzałka generatora pracuje non-stop i nie jest kontrolowana przez sterownik PID. Potencjometr steruje tylko główną grzałką w wędzarni. Do podłączenia urządzenia potrzebne jest zwykłe gniazdko z uziemieniem.
Maksymalny pobór prądu dla 70 L wędzarni w zależności od wersji to od 615W do 1115W. Szafa 150 L pobierze od 1515W do 2115W. Trzeba zaznaczyć w tym miejscu że nie jest to stałe zużycie energii. Tak naprawdę termostat będzie operował grzałkami w ten sposób żeby zawsze utrzymywać precyzyjną kontrolę wewnątrz szafy. Może się okazać w cieplejsze dni że główna grzałka nie będzie się wcale włączała. Sam generator przy temp. na zewnątrz 25-30 stopni może małą szafę rozgrzać do 70 stopni. Jeżeli ustawimy temperaturę poniżej tej wartości sterownik nie uruchomi grzałki głównej. Pobór prądu będzie wtedy na poziomie 115W (grzałka oraz silniczek).
Pojawia się pytanie jak wędzić w niższych temperaturach skoro generator tak rozgrzewa szafę? Rozwiązaniem będzie przystawka do zimnego wędzenia ZW-01 lub ZWS-01 oraz rura spiro ZWA-01. Wtedy możemy uzyskać temperaturę otoczenia. Tak naprawdę temperatura w środku wędzarni uzależniona jest od warunków panujących na zewnątrz. Nie bez znaczenia jest również ilość wędzonych produktów. Średnio utrzymuje się ok 40-50 stopni.
Bardzo ważna sprawa. Wędliny, ryby, kiełbasy itd. to wszystko musimy bardzo dobrze osuszyć. Jeżeli tego nie dopilnujemy wyroby mogą zrobić się gorzkie i kwaśne. W ekstremalnych przypadkach nie da się ich zjeść.
Wędzarnie możemy przechowywać na dworze cały rok. Ważne przy tym jest aby była przykryta chociaż pokrowcem. Wtedy wilgoć nie będzie się dostawała do elektroniki. Nie jest to produkt wodoszczelny.
W skład zestawu zawsze wchodzi:
Borniak UWD-70, UWDT-70, UWD-150, UWDT-150 | Borniak BBDS-70, BBDST-70, BBDS-150, BBDST-150 |
|
|
Nowa wersja wędzarni Borniak ma dodatkowo zmienioną misę ociekową na skapujący tłuszcz.
v 1.3 |
v 1.4 |
Modele Borniak UWD-70, UWD-150.
Maksymalna temperatura 120°C
Materiał z którego wykonana jest szafa wędzarnicza to alu-cynk.
Oczywiście wnętrze wędzarni wykończone jest stalą nierdzewną przeznaczoną do kontaktu z żywnością. Wszystkie modele wędzarni wyposażone są w nowy sterownik oznaczony symbolem V1.4. Sterownik ten ma za zadanie utrzymywać histerezę na poziomie 2-3 stopni Celsjusza. Więcej na ten temat można przeczytać w tym artykule https://dobregrille.pl/jaki-borniak-porownanie-wedzarni. Opisujemy w nim poprzednie modele wędzarni Borniak analogowe oraz v1.3.
Panel wyglądem niczym nie różni się od wersji v1.3
W porównaniu do poprzednich modeli zmianie ulega sposób montowania nóżek. W nowych modelach pojawia się możliwość wymiany ich na kółka.
Wędzarnia elektryczna Borniak z Timerem UWDT-70 oraz UWDT-150
Maksymalna temperatura to 120°C
Wędzarnie wyposażone w timer. Zmienia się tutaj sterownik który ma inny wygląd i układ przycisków jak przedstawiono na poniższym zdjęciu.
Na panelu możemy ustawić czas wędzenia i dodatkowo czas osuszania lub zamiennie czas pracy generatora dymu.
Smokery elektryczne Borniak BBDS-70 i BBDS-150
Wykonane na zewnątrz w całości ze stali nierdzewnej.
Maksymalna temperatura 150°C - dla miłośników powolnego opiekania mięs Amerykańską metodą barbecue.
Są to modele odróżniające się od poprzednich wędzarni tym że mają mocniejszą grzałkę. W przypadku szafy 70 litrowej jest to 1000W i 150 litrowej 2000W. Oczywiście sam generator dymu do wędzarni pobiera dodatkowe 115W. Jak wyżej napisałem pobór prądu uzależniony jest od warunków atmosferycznych oraz ilości wsadu.
Wypełnienie ścianek w tych wędzarniach jest również bardziej odporne na temperatury.
Smokery elektryczne Borniak BBDST-70 i BBDST-150
Maksymalna temperatura 150°C - dla miłośników powolnego opiekania mięs Amerykańską metodą barbecue.
Wyposażone są w inny sterownik z timerem. Możemy ustawić niezależnie czas wędzenia, dymienia, osuszania
Jesteśmy użytkownikami wędzarni Borniak. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania dotyczące użytkowania zadzwoń do nas tel: 512 922 386
Dostępne zrębki do wędzarni:
- Olcha
- Buk
- Dąb
- Brzoza
- Czereśnia
- Śliwa
- Jabłoń
- Hikory
- Klon
Gramatura zrębek jest bardzo ważna. Zbyt duże mogą zablokować sprężynę. Wtedy silniczek będzie miał duży opór i może ulec uszkodzeniu a sprężyna skręceniu.
Zobacz również: Ile prądu zużywa wędzarnia Borniak? Jaki jest koszt wędzenia?
Borniak to naszym zdaniem najlepsza wędzarnia elektryczna
Produkty z wędzarni Borniak :)