Przepis na polędwicę wieprzową peklowaną na sucho:
Składniki:
- Polędwiczki wg. uznania
- Sól peklowa (20g na kilogram)
- szklana miska
- Ręczniki papierowe
Jak przyrządzić polędwicę wieprzową?
- Polędwiczki należy umyć i pozbawić białych błonek.
- Osuszamy papierowymi ręczniczkami
- Odważoną wcześniej sól wcieramy jednocześnie masując w polędwiczki równomiernie z każdej strony.
- Układamy w misce i wkładamy do lodówki na ok. 12-14 godzin.
- Po wyjęciu z lodówki dokładnie myjemy i osuszamy ręczniczkami papierowymi.
- Polędwiczki najlepiej powiesić na hakach wędzarniczych typu "S" wykorzystując poprzeczki Borniaka
- Zamiast generatora dymu włączamy osuszacz nastawiamy temperaturę na 40 stopni Celsjusza i zostawiamy na 3 godziny
- Po osuszeniu włączamy generator dymu i ustawiamy temperaturę 50 stopni Celsjusza.
- Po 2,5 godzin wędzenia zamieniamy polędwiczki miejscami w celu równego zarumienienia
- Czekamy kolejne 2,5 - 3 godziny i wyjmujemy.
Sprawdzone w wędzarni Borniak UWD-70. Histereza na poziomie 2-3 stopni Celsjusza. Polędwiczki wyszły łososiowe i wyjątkowo delikatne.