Ile prądu zużywa wędzarnia Borniak?
W zależności od temperatury zewnętrznej zużycie prądu będzie się zmieniać. Nie bez znaczenia będzie również ilość wsadu. Wędzarnia Borniak UWD-150 zużywa 5,4 KW podczas całego wędzenia. Test przygotowaliśmy wg. poniższych informacji.
- Osuszanie w 35°C 3 godziny - 2,79 KW. Zużycie spore natomiast trzeba pamiętać, że wiatrak tłoczył zimne powietrze z dworu. Latem pobór znacznie spadnie.
- Wędzenie 6 godzin w temperaturze 55°C - 2,61 KW
- Parzenie wędlin liczę na jakieś 500 W na płycie indukcyjnej.
- Razem 9 godzin pracy wędzarni 5,40 KW. Wędzenie odbywało się w temperaturze zewnętrznej +4°C. W wędzarni znalazło się 12 kg wsadu do obróbki.
- Oryginalnych zrębek Borniak zużyłem ok. 2 litrów.
Jaki jest koszt wędzenia w wędzarni elektrycznej?
- Obecnie koszt zakupu 1 kW energii elektrycznej to 0,79 zł. Cały dziewięciogodzinny proces wędzenia kosztował mnie 4,26 zł.
- Parzenie uwędzonych produktów w temperaturze 80 stopni przez 1 godzinę i 15 minut. Osiągnięta temperatura 68°C w wędlinie. Cena 0,99 zł
- Koszt zrębek to w przypadku drzewa śliwkowego 11,60 zł. Olcha, buk, dąb, brzoza wyjdzie nas 7,60 zł.
Razem całe wędzenie kosztowało mnie 16,85 zł.
Biorąc pod uwagę efekt, koszt wyprodukowania własnych produktów nie jest wysoki. Oczywiście więcej wsadu to mniejszy koszt na kilogram produktu. Warto uwędzić większą ilość ulubionych wędlin i zapakować próżniowo lub zamrozić.
Powyższe dotyczy modeli Borniak UW-150, UWD-150, UWDT-150 i UWDS-150. Grzałka w szafie ma moc 1400 W i do tego generator 115 W.
Modele Borniak UW-70, UWD-70, UWDT-70 UWDS-70. Mają o 59,406% słabsze grzałki oraz mniejsze szafy wędzarnicze. W szafie 500 W i generator dymu 115 W. Teoretycznie zapłacimy mniej o 2,13 zł. Oczywiście nie zagłębiam się w szczegóły typu, generator pracuje cały czas. Przy tych kwotach nie widzę sensu rozbierania tego na części pierwsze. Wszystkie Smokery BBDS oraz BBDST z mocniejszymi grzałkami być może zużyją parę złotych więcej.
Dane na dzień 28.12.2022
Zobacz również:
- Jaka wędzarnia Borniak? Nowe modele wędzarni oraz ich obsługa
- Wędzenie szynki. Jaka temperatura i czas.
Poniżej na zdjęciach licznika trzy fazy wędzenia:
- Zakończenie osuszania
- Połowa wędzenia
- I na koniec po wędzeniu