Polacy wracają do korzeni! Coraz częściej decydują się na przygotowywanie posiłków samodzielnie w zaciszu swojego domu i ogrodu. Jakość ogólnodostępnego pożywania spada, więc nic w tym dziwnego. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, zdecyduj się na zakup wędzarni Borniak. Przepisy na wędzonki domowe są proste, a smak przygotowanych w ten sposób mięs, serów, ryb czy też warzyw sprawia, że jedzenie staje się niebywałą przyjemnością.
Chcesz przygotowywać zdrowe i soczyste dania? Poznaj wędzarnie Borniak i popularne przepisy na domowe smakołyki.
Wędzarnia Borniak — kilka słów o nowoczesnej wędzarni domowej
Polski producent wędzarni Borniak świetnie zna potrzeby współczesnych konsumentów. Urządzenia zasilane prądem zajmują niewiele miejsca i są niezwykle proste w obsłudze. Wysoka temperatura w połączeniu z dymem ze zrębek liściastych pozwala uzyskać niebywały efekt kulinarny. Przygotowane w ten sposób posiłki są aromatyczne, okraszone delikatnym tłuszczykiem oraz rozpływają się w ustach. I to dosłownie! Jeśli zastanawiasz się, jak wygląda przygotowywanie posiłków z wędzarnią Borniak, poznaj nasze przepisy na wędzonki domowe.
Poznaj szybkie przepisy na wędzonki domowe z wędzarnią Borniak
Wbrew pozorom przygotowanie posiłków w wędzarni Borniak wcale nie jest ani trudne, ani też czasochłonne. Poznaj trzy podstawowe propozycje, które zagwarantują Ci unikalne doznania smakowe.
1. Łosoś wędzony w wędzarni Borniak — idealny przepis na wędzenie
Aby łosoś wędzony był nieziemsko pyszny, przygotuj najpierw świeżą rybę, 600 gramów soli gruboziarnistej, np. Kłodawskiej, 300 gramów brązowego cukru i 2 duże łyżki białego pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki. Czyste dzwonki łososia obsyp z dwóch stron przygotowaną mieszanką i ułóż je na tacy. Pozostaw całość na dobę w chłodnym miejscu.
Po tym czasie oczyść rybę z przypraw, osusz ją ręcznikiem papierowym i włóż do komory wędzarni. Ustaw temperaturę na 25 stopni Celsjusza i pozostaw na 3-4 godziny. Po wyjęciu łososia z wędzarni wystudź go i podaj w ulubiony sposób.
2. Przepisy na wędzonki domowe, czyli aromatyczny oscypek przygotowany w wędzarni Borniak
Przygotuj ser z mleka krowiego wysokiej jakości. Mleko powinno być świeże, czyli „prosto od krowy”. Zadbaj o to, by kształt oscypków był lekko podłużny. Wówczas proces wędzenia będzie trwał krócej. W internecie jest bardzo dużo przepisów, według których możesz przygotować ser typu oscypek samodzielnie w domu. Gdy już przygotujesz serki i wyjmiesz je z kąpieli solankowej czas rozpocząć proces wędzenia. Najpierw przepłucz serki w czystej wodzie. Następnie dokładnie je osusz z wody. Gdy po dotknięciu dłonią oscypka nie pozostanie na jej powierzchni wilgoć to znak, że są gotowe do tego, by je umieścić w komorze wędzarni Borniak.
Oscypki wędzi się w temperaturze ok. 55 stopni Celsjusza przez 3-4 godziny.
3. Wieprzowina przygotowana w wędzarni Borniak. Poznaj szybki przepis na wędzenie.
W tym przypadku przepis na wędzenie rozpoczyna się od porcjowania mięsa. Następnie przygotuj roztwór solankowy. Zrób to według ulubionego przepisu, ponieważ preferencje smakowe mogą być skrajnie różne. Umieść mięso w roztworze i włóż na kilka dni do lodówki, w której jest mniej niż 10 stopni Celsjusza. Każdego dnia przekładaj wyroby, by solanka dobre przenikła przez każdy fragment wieprzowiny.
Po wyjęciu mięsa z solanki umieść każdy kawałek w siatce wędzarniczej. Zrób to w taki sposób, by siatka idealnie przylegała do wyrobów. Kolejnym istotnym etapem jest suszenie mięsa przed rozpoczęciem wędzenia. Tego etapu nie powinno się pomijać, ponieważ składniki dymu oblepią mięso i negatywnie wpłyną na jego smak. A więc suszenie gotowego do wędzenia mięsa najlepiej jest umieścić w wędzarni przez 3 godziny i uruchomić osuszacz. Możesz również umieścić mięso w przewiewnym pomieszczeniu i pozostawić je na kilka godzin.
Ostatni etap to już wędzenie przygotowanych porcji wieprzowiny. Optymalna temperatura do wędzenia wieprzowiny wynosi 60 stopni Celsjusza, a cały proces powinien trwać około 5 godzin. Gdy każdy kawałek będzie miał już równomierny, przydymiony kolor, to czas na podniesienie temperatury do ok. 90 stopni Celsjusza przez 20 minut, by pozamykać pory. I gotowe!
Podsumowanie: przepisy na wędzenie z wędzarnią Borniak mogą być proste i przyjemne!
Jaki widzisz, przepisy na wędzenie są niezwykle proste. Nawet jeśli jesteś początkującym adeptem, to z pewnością nie będziesz mieć z takim gotowaniem większego problemu. Dopasowanie ustawień wędzarni Borniak do własnych oczekiwań nie jest zbyt trudne. Już po kilku próbach dojdziesz do perfekcji i ustawień, które w stu procentach zadowolą Twoje kubeczki smakowe. Co ważne, w wędzarniach Borniak z łatwością przygotujesz niemal wszystkie rodzaje pożywienia. Wszystkie gatunki mięsa, nabiał, ryby, drób oraz warzywa po takiej obróbce termicznej z pewnością będą zachwycały nie tylko aromatycznym zapachem, ale też smakowitym wyglądem i zachowaniem wielu istotnych dla zdrowia wartości odżywczych.
Poznaj wędzarnie Borniak, które mamy w sprzedaży od wielu lat. To najlepsze urządzenia, które są dostępne na współczesnym rynku. Skontaktuj się z naszym przedstawicielem, który przedstawi Ci jeszcze więcej zalet, które niesie regularne korzystanie z wędzarni w zaciszu własnego domu. Poznaj jej możliwości i złóż zamówienie u profesjonalnego sprzedawcy.