do kasy suma: 0,00 zł

Masz pytania? zadzwoń:512 111 199 lub 502 420 403Tel stacjonarny: (22) 756 89 12 lub (22) 756 89 15 

Przyprawy do grillowania BBQ

Produkt dnia
Grill Gazowy Broil King ROYAL 320
Grill Gazowy Broil King ROYAL 320
2 899,00 zł
szt.
Smoker Cyfrowy Borniak BBDS-150 Digital Stal nierdzewna
Smoker Cyfrowy Borniak BBDS-150 Digital Stal nierdzewna
5 399,00 zł
Termometr Bezprzewodowy Meater +
Termometr Bezprzewodowy Meater +
589,00 zł
szt.
Termometr Bezprzewodowy Meater
Termometr Bezprzewodowy Meater
539,00 zł
szt.
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą
169,15 zł 85,00 zł
Mint box Fairy Cakes - Fresh every
Mint box Fairy Cakes - Fresh every
15,99 zł
szt.
Mint Box Thank You Gril
Mint Box Thank You Gril
15,99 zł
szt.
81124 Mint Box We can do it
81124 Mint Box We can do it
15,99 zł
szt.
81154 Mint Box Trabant Kombi
81154 Mint Box Trabant Kombi
15,99 zł
szt.
Promocje
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą
169,15 zł 85,00 zł
Żeliwna płyta grillowa emaliowana Campingaz
Żeliwna płyta grillowa emaliowana Campingaz
550,00 zł 350,00 zł
szt.
Pokrowiec Landmann Premium L
Pokrowiec Landmann Premium L
139,00 zł 139,00 zł
szt.
Pokrowiec Landmann Premium M
Pokrowiec Landmann Premium M
109,00 zł 109,00 zł
szt.
Pokrowiec Classic L na grill Campingaz (146x65 x118 cm)
Pokrowiec Classic L na grill Campingaz (146x65 x118 cm)
259,00 zł 189,00 zł
Pokrowiec Classic XL na grill Campingaz (159x65 x118 cm)
Pokrowiec Classic XL na grill Campingaz (159x65 x118 cm)
240,00 zł 180,00 zł
Żeliwny garnek z rusztem Campingaz Modular
Żeliwny garnek z rusztem Campingaz Modular
299,00 zł 199,00 zł
szt.
Kamień do pizzy Campingaz
Kamień do pizzy Campingaz
199,00 zł 129,00 zł
Naczynie do paelli Campingaz
Naczynie do paelli Campingaz
180,00 zł 99,00 zł
szt.
Stojak do pieczenia drobiu Campingaz
Stojak do pieczenia drobiu Campingaz
130,00 zł 99,00 zł
szt.
Producenci

Wędzarnie Borniak — popularne przepisy na domowe smakołyki

0

Polacy wracają do korzeni! Coraz częściej decydują się na przygotowywanie posiłków samodzielnie w zaciszu swojego domu i ogrodu. Jakość ogólnodostępnego pożywania spada, więc nic w tym dziwnego. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, zdecyduj się na zakup wędzarni Borniak. Przepisy na wędzonki domowe są proste, a smak przygotowanych w ten sposób mięs, serów, ryb czy też warzyw sprawia, że jedzenie staje się niebywałą przyjemnością.

Chcesz przygotowywać zdrowe i soczyste dania? Poznaj wędzarnie Borniak i popularne przepisy na domowe smakołyki.

wędzarnie borniak z timerem

Wędzarnia Borniak — kilka słów o nowoczesnej wędzarni domowej

Polski producent wędzarni Borniak świetnie zna potrzeby współczesnych konsumentów. Urządzenia zasilane prądem zajmują niewiele miejsca i są niezwykle proste w obsłudze. Wysoka temperatura w połączeniu z dymem ze zrębek liściastych pozwala uzyskać niebywały efekt kulinarny. Przygotowane w ten sposób posiłki są aromatyczne, okraszone delikatnym tłuszczykiem oraz rozpływają się w ustach. I to dosłownie! Jeśli zastanawiasz się, jak wygląda przygotowywanie posiłków z wędzarnią Borniak, poznaj nasze przepisy na wędzonki domowe.

wędzarne borniak

Poznaj szybkie przepisy na wędzonki domowe z wędzarnią Borniak

Wbrew pozorom przygotowanie posiłków w wędzarni Borniak wcale nie jest ani trudne, ani też czasochłonne. Poznaj trzy podstawowe propozycje, które zagwarantują Ci unikalne doznania smakowe.

1.     Łosoś wędzony w wędzarni Borniak — idealny przepis na wędzenie

Aby łosoś wędzony był nieziemsko pyszny, przygotuj najpierw świeżą rybę, 600 gramów soli gruboziarnistej, np. Kłodawskiej, 300 gramów brązowego cukru i 2 duże łyżki białego pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki. Czyste dzwonki łososia obsyp z dwóch stron przygotowaną mieszanką i ułóż je na tacy. Pozostaw całość na dobę w chłodnym miejscu.

Po tym czasie oczyść rybę z przypraw, osusz ją ręcznikiem papierowym i włóż do komory wędzarni. Ustaw temperaturę na 25 stopni Celsjusza i pozostaw na 3-4 godziny. Po wyjęciu łososia z wędzarni wystudź go i podaj w ulubiony sposób.

2.     Przepisy na wędzonki domowe, czyli aromatyczny oscypek przygotowany w wędzarni Borniak

Przygotuj ser z mleka krowiego wysokiej jakości. Mleko powinno być świeże, czyli „prosto od krowy”. Zadbaj o to, by kształt oscypków był lekko podłużny. Wówczas proces wędzenia będzie trwał krócej. W internecie jest bardzo dużo przepisów, według których możesz przygotować ser typu oscypek samodzielnie w domu. Gdy już przygotujesz serki i wyjmiesz je z kąpieli solankowej czas rozpocząć proces wędzenia. Najpierw przepłucz serki w czystej wodzie. Następnie dokładnie je osusz z wody. Gdy po dotknięciu dłonią oscypka nie pozostanie na jej powierzchni wilgoć to znak, że są gotowe do tego, by je umieścić w komorze wędzarni Borniak.

Oscypki wędzi się w temperaturze ok. 55 stopni Celsjusza przez 3-4 godziny.

3.     Wieprzowina przygotowana w wędzarni Borniak. Poznaj szybki przepis na wędzenie.

W tym przypadku przepis na wędzenie rozpoczyna się od porcjowania mięsa. Następnie przygotuj roztwór solankowy. Zrób to według ulubionego przepisu, ponieważ preferencje smakowe mogą być skrajnie różne. Umieść mięso w roztworze i włóż na kilka dni do lodówki, w której jest mniej niż 10 stopni Celsjusza. Każdego dnia przekładaj wyroby, by solanka dobre przenikła przez każdy fragment wieprzowiny.

Po wyjęciu mięsa z solanki umieść każdy kawałek w siatce wędzarniczej. Zrób to w taki sposób, by siatka idealnie przylegała do wyrobów. Kolejnym istotnym etapem jest suszenie mięsa przed rozpoczęciem wędzenia. Tego etapu nie powinno się pomijać, ponieważ składniki dymu oblepią mięso i negatywnie wpłyną na jego smak. A więc suszenie gotowego do wędzenia mięsa najlepiej jest umieścić w wędzarni przez 3 godziny i uruchomić osuszacz. Możesz również umieścić mięso w przewiewnym pomieszczeniu i pozostawić je na kilka godzin.

Ostatni etap to już wędzenie przygotowanych porcji wieprzowiny. Optymalna temperatura do wędzenia wieprzowiny wynosi 60 stopni Celsjusza, a cały proces powinien trwać około 5 godzin. Gdy każdy kawałek będzie miał już równomierny, przydymiony kolor, to czas na podniesienie temperatury do ok. 90 stopni Celsjusza przez 20 minut, by pozamykać pory. I gotowe!

Podsumowanie: przepisy na wędzenie z wędzarnią Borniak mogą być proste i przyjemne!

Jaki widzisz, przepisy na wędzenie są niezwykle proste. Nawet jeśli jesteś początkującym adeptem, to z pewnością nie będziesz mieć z takim gotowaniem większego problemu. Dopasowanie ustawień wędzarni Borniak do własnych oczekiwań nie jest zbyt trudne. Już po kilku próbach dojdziesz do perfekcji i ustawień, które w stu procentach zadowolą Twoje kubeczki smakowe. Co ważne, w wędzarniach Borniak z łatwością przygotujesz niemal wszystkie rodzaje pożywienia. Wszystkie gatunki mięsa, nabiał, ryby, drób oraz warzywa po takiej obróbce termicznej z pewnością będą zachwycały nie tylko aromatycznym zapachem, ale też smakowitym wyglądem i zachowaniem wielu istotnych dla zdrowia wartości odżywczych.

Poznaj wędzarnie Borniak, które mamy w sprzedaży od wielu lat. To najlepsze urządzenia, które są dostępne na współczesnym rynku. Skontaktuj się z naszym przedstawicielem, który przedstawi Ci jeszcze więcej zalet, które niesie regularne korzystanie z wędzarni w zaciszu własnego domu. Poznaj jej możliwości i złóż zamówienie u profesjonalnego sprzedawcy.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium