do kasy suma: 0,00 zł

Masz pytania? zadzwoń:512 111 199 lub 502 420 403Tel stacjonarny: (22) 756 89 12 lub (22) 756 89 15 

Produkt dnia
Grill gazowy Napoleon Prestige PRO 825 RSBIPSS
Grill gazowy Napoleon Prestige PRO 825 RSBIPSS

30 999,00 zł

szt.
Łopatka do obracania Inox Landmann
Łopatka do obracania Inox Landmann

42,50 zł

Nóż Inox Landmann
Nóż Inox Landmann

35,00 zł

Grill Gazowy Broil King ROYAL 320
Grill Gazowy Broil King ROYAL 320

2 499,00 zł

Grill gazowy Napoleon  Rogue 365 PK
Grill gazowy Napoleon Rogue 365 PK

2 799,00 zł

Grill Gazowy Broil King Imperial S 690
Grill Gazowy Broil King Imperial S 690

21 799,00 zł

szt.
Grill elektryczny Krampouz Duo K BBQ/Plancha
Grill elektryczny Krampouz Duo K BBQ/Plancha

3 660,00 zł

szt.
Termometr Bezprzewodowy Meater +
Termometr Bezprzewodowy Meater +

459,00 zł

szt.
Termometr Bezprzewodowy Meater
Termometr Bezprzewodowy Meater

359,00 zł

Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą

169,15 zł

Producenci

Grillowanie zimą

0

Dzięki coraz powszechniejszym na Polskim rynku grillom gazowym grillowanie zimą stało się bardzo atrakcyjną alternatywą spędzania wolnego czasu. Najlepsze firmy oferują grille gazowe dla których uzyskanie odpowiednich temperatur dla grillowanych potraw nawet przy ujemnych temperaturach nie stanowi problemu.

 

grill zimowy 

Kanadyjskie grille gazowe

 

Do urządzeń które są w stanie sprostać tym nieco trudniejszym warunkom grillowania zaliczamy kanadyjskie grille gazowe produkowane przez firmy Broil King oraz Napoleon. Amerykańska tradycja grillowania również w zimie wymusiła na tych producentach takie wyposażenie grilli, które gwarantuje, że grillowane potrawy będą równie doskonałe jak podczas innych pór roku. Grille gazowe tych firm dzięki zastosowaniu solidnych, grubych, często podwójnych izolowanych pokryw utrzymują temperaturę i ograniczają jej straty gdy na zewnątrz panuje zima.  Ważne są również palniki generujące ciepło. Ich moc ma duże znaczenie, powinny w jak najszybszym czasie rozgrzać grilla i umożliwić sprawne grillowanie. Osiągnięcie tak wysokich temperatur wewnątrz grilla to domena tubowych podwójnie palących się palników wysokiej mocy w jakie zaopatrzone są grille gazowe Broil King i Napoleon. Nad palnikami znajduje się kolejny bardzo istotny element grilla mający wpływ na jakość zimowego grillowania. Są to aromatyzery, które po rozgrzaniu utrzymują i wyrównują temperaturę wewnątrz grilla oraz nasycają potrawy zapachowym dymem powstającym w wyniku odparowywania spadających na nie soków. Ostatnim bardzo istotnym elementem przy grillowaniu podczas niskich temperatur jest jakość rusztów grilla. Im ruszty grilla są grubsze, a przerwy między prętami mniejsze tym warunki do przygotowania potraw lepsze. Dlatego grille gazowe Broil King i Napoleon wyposażone są w wyjątkowo solidne, grube żeliwne lub stalowe ruszty, aby dać nam możliwość i satysfakcję z grillowania zimą.

 

 

Jak grillujemy zimą

 

W zasadzie grillowanie zimą niewiele różni się od grillowania podczas pozostałych pór roku i wszystkie potrawy z powodzeniem przygotujemy również zimową porą. Ważne jest aby grill był dobrze rozgrzany zanim położymy na ruszcie potrawy, dlatego starajmy się ustawić go w miejscu osłoniętym od wiatru. Po zapaleniu grilla poczekajmy, aż termometr wskaże ok 250 stopni, wówczas temperatura na rusztach będzie jeszcze wyższa, dzięki czemu będziemy już mogli ułożyć na nich przygotowane do grillowania potrawy. Starajmy się ułożyć potrawy na rusztach możliwie szybko by zamknąć pokrywę aby nie dopuścić do dużych strat temperatury. Grillujemy oczywiście przy zamkniętej pokrywie grilla śledząc temperaturę na termometrze i dostosowując ją do potrzeb otwierając lub przykręcając dopływ gazu do palników. Podczas grillowania zimowego grill będzie zużywał nieco więcej gazu, dlatego starajmy się ograniczyć do minimum pełne otwieranie pokrywy by nie dopuścić do dużych strat temperatury. Mając to na względzie powinniśmy zaopatrzyć się w drugą butlę z gazem by być przygotowanymi na jej wymianę. Możemy też dla pewności zaopatrzyć się w czujnik poziomu gazu, który pozwoli ustalić jak dużo gazu znajduje się w aktualnie wykorzystywanej butli w grillu. Po grillowaniu podobnie jak podczas wiosny czy lata powinniśmy wypalić urządzenie i oczyścić ruszty w resztek spalonego pożywienia. Korzystnie byłoby wykonać te czynności bezpośrednio po grillowaniu aby wykorzystać wysoka temperaturę i uniknąć ponownego rozgrzewania grilla po ostygnięciu.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium