Jakie elementy grzejne występują w wędzarniach elektrycznych?
Każda wędzarnia elektryczna działa na zasadzie spalania zrębek. Dzięki temu otrzymujemy dym niezbędny w procesie wędzenia. Żeby osiągnąć zamierzony efekt konieczny jest pierwszy element grzejny czyli grzałka w generatorze dymu. Zazwyczaj mają niewielką moc ok. 110W jak w przypadku wędzarni Borniak czy Bradley Smoker.
Grzałka generatora dymu w większości przypadków nie będzie w stanie zapewnić odpowiedniej temperatury w szafie wędzarniczej. Do tego celu montuje się oddzielne elementy grzewcze w postaci mocniejszej grzałki lub zespołu grzałek. Można wyróżnić różne moce od 500W do 2000W. Taka ilość energii zapewni już temperatury nawet 160 °C w zupełności wystarczające do barbecue.
Nad tym wszystkim jesteśmy w stanie zapanować dzięki analogowym termostatom lub cyfrowym sterownikom PID pilnującym temperatury w naszych wędzarniach domowych.