


29 999,00 zł

42,50 zł

35,00 zł

8 499,00 zł
Cena regularna:
9 999,00 zł

2 499,00 zł

2 799,00 zł

205,00 zł

21 799,00 zł

459,00 zł

6 370,00 zł
Cena regularna:
7 499,00 zł


Wędzarnia Domowa Cyfrowa Borniak UWD-150 V1.4 Simple
Cena regularna:

Opis
Wędzarnia Domowa Elektryczna Borniak UWD-150 Simple
kat. UWD-150V1.4
Pojemność komory: 150 litrów
Wędzarnia Borniak UWD-150 to sprawdzony produkt na polskim rynku. Zbiera same pozytywne opinie. Doskonale nadaje się do domowego wędzenia. Nowością jest zastosowanie elektronicznego systemu sterowania wędzarnią, który znacznie ułatwia jej obsługę i poprawia warunki wędzenia. Wędzarnia UWD- 150 ma pojemność 150 L dzięki czemu zmieścimy w niej nawet 20 kg wsadu. Wyroby możemy wędzić w pozycji leżącej lub w pozycji wiszącej na hakach dzięki wykorzystaniu poprzeczek. W komorze wędzarni umieszczono grzałki o mocy 1400 wat, które pozwalają na osiągnięcie temperatury do 120°C.
Półki, uchwyty i haki
W wędzarni Borniak UWD-150 mamy możliwość wędzenia na 7 półkach równocześnie, dzięki bocznym 7 uchwytom do ich mocowania. Jest to szczególnie przydatne do wędzenia serów i ryb układanych na wędzarniczych półkach. Przy zastosowaniu wszystkich 7 półek odległość między półkami wynosi ok 9 cm. Jeśli nie jest ona wystarczająca dla wędzonych przez nas produktów, możemy dowolnie manewrować ilością półek by dostosować je do naszych potrzeb.
Grzałki komory wędzarniczej
Komora wędzarni wyposażona jest w dwie grzałki o mocy 1400 wat, które pozwalają na osiągnięcie temperatury do 120°C. Włączają się one w zależności od ustawionej przez nas na sterowniku temperatury. Na wysokość temperatury w komorze ma również wpływ grzałka generatora dymu, która ma moc 115 W. Powoduje ona rozgrzewanie zrębek wędzarniczych, aby produkowały czysty wędzarniczy dym. Działanie tej grzałki może rozgrzać komorę wędzarniczą nawet do 50°C.
Sterowanie cyfrowe PID
Sterowanie temperaturą odbywa się za pomocą elektronicznego panela cyfrowego (PID) który montowany jest na lewej ścianie komory wędzenia. W przypadku wędzenia na zimno grzałkę wyłączamy za pomocą przycisku. Wszystko to sprawia, że wędzarnia Borniak UWD-150 jest praktycznie bezobsługowa. Musimy ją tylko wyłączyć gdy czas wędzenia dobiegnie końca.
Regulacja przepływu dymu wędzarniczego
Kominek z szyberkiem zastosowany w tych wędzarniach służy do regulacji dymu w komorze ponieważ każde wędzenie musi odbywać się w kontrolowanych warunkach, a jednym z podstawowych czynników jest właśnie odpowiednia i powtarzalna ilość dymu. Na dole kominka znajduje się tacka która będzie wyłapywać wszystkie nieczystości skraplające się podczas wędzenia i nie dopuści ich do kontaktu z żywnością.
Izolacja ścian i drzwi wędzarni
Wędzarnie Borniak wyróżnia konstrukcja mająca na celu utrzymanie jak największej ilości ciepła w komorze wędzarniczej. Uzyskujemy to dzięki podwójnym ściankom wypełnionym wewnątrz pianką poliuretanową oraz drzwiczkom z zamknięciem na magnes. Nowa uszczelka silikonowa izolująca drzwi dodatkowo zatrzymuje ciepło wewnątrz urządzenia. Zewnętrzne ścianki wykonane są z blachy alu-cynk, która z powodzeniem poradzi sobie ze zmiennymi warunkami panującymi na zewnątrz. Wewnątrz komora wędzenia wykonana jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest do kontaktu z żywnością.
Generator Dymu Wędzarniczego
Generator wytwarza dym wędzarniczy powstający podczas spalania zrębków. Spirala przesuwa wiórki na grzałkę gdzie są one spalane i zrzucane do pojemnika znajdującego się poniżej. Proces ten odbywa się bez przerw co gwarantuje doskonałe zadymienie komory podczas całego wędzenia i przekłada się na doskonałą jakość poddawanych wędzeniu wyrobów. Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin. Po przeliczeniu można uznać że w zależności od rodzaju zrębek koszt jednej godziny wędzenia w wędzarni Borniak UWD-150 Simple mieści się między 0,95-1,45 zł/h
Nowa Misa Odgrodowa
Wędzarnię UWD-150 wyposażono w nową misę odgrodową, usprawniającą przepływ powietrza oraz odprowadzanie tłuszczy. To bardzo ważny element wędzarni umieszczony w dolnej części komory nad grzałką generatora dymu. Tu gromadzą się skropliny powstające w wyniku oddziaływania wysokich temperatur na wędzone produkty. Konstrukcja misy odgrodowej umożliwia odprowadzenie tłuszczu do misy umieszczonej poniżej. Piętrowy układ otworów misy gwarantuje prawidłowy przepływ dymu wędzarniczego w całej komorze wędzarni.
Nowe misy na tłuszcz i spalone zrębki
W wędzarni zostały zastosowane nowe misy służące do odprowadzania wytapiających się soków oraz do resztek spalanych zrębek wędzarniczych. Misa na skapujące soki została teraz podwieszona na specjalnych uchwytach mocowanych do misy ociekowej po prawej stronie wędzarni. Dzięki temu soki są dokładniej odprowadzane i łatwiej je wyeliminować podczas wędzenia. Misa na spalone resztki zrębek jest teraz prostokątna i większa co ułatwia opróżnianie i czyszczenie podczas wędzenia.
Jak obniżyć temperaturę w wędzarniach Borniak
Wiele produktów wymaga wędzenia w temperaturach poniżej 50°C. To przede wszystkim ryby, sery i niektóre owoce. Aby uzyskać tak obniżoną temperaturę w komorze wędzarni Borniak musimy zastosować Przystawkę do wędzenia na zimno. To dodatkowe wyposażenie, pozwoli na zdecydowane obniżenie temperatury w komorze. Przystawka zimnego wędzenia to specjalny pojemnik, w którym umieszczamy wyjęty z wędzarni generator dymu. Dzięki temu grzałka generatora nie rozgrzewa już komory wędzarni. Teraz dym produkowany jest z dala od wędzarni i przesyłany do jej wnętrza elastyczną rurą spiro. Im bardziej rozciągnięta jest rura tym temperatura dymu wysyłanego do wędzarni jest bliższa temperatury zewnętrznej otoczenia. Przystawka nie wchodzi w skład wędzarni, jest oddzielnym produktem w naszym sklepie.
Kupując na tej stronie otrzymasz książkę z przepisami do wędzenia gratis.
Aktywna weryfikacja, każdy może dodać opinie, włączona moderacja: Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie
Sławek
Posiadam już 10 lat, wersja analogowa i nie zamieniłbym na żadną inną szczególnie w chłodne i wietrzne dni. Po nauczaniu się wędzenia, teraz nie kupuję żadnych wędlin sklepowych