












Smoker Cyfrowy Borniak BBDS-70 Stal nierdzewna

Opis
Smoker Borniak BBDS-70 Digital Wędzarnia Stal nierdzewna
Smoker Borniak BBDS-70 to nowy produkt na polskim rynku doskonale nadający się do domowego wędzenia. Dzięki wzmocnionej mocy grzałek do 1000 W urządzenie bardzo szybko się nagrzewa do temperatury nawet 150 °C i jest w stanie utrzymywać tak wysoką temperaturę co zdecydowanie skraca proces wędzenia. Generator wytwarza odpowiednią powtarzalną ilość dymu wędzarniczego, który otacza umieszczone wewnątrz produkty. Smoker BBDS-70 ma pojemność 70 L dzięki czemu zmieścimy w niej nawet 10 kg wsadu. Wyroby możemy wędzić w pozycji leżącej lub w pozycji wiszącej na hakach dzięki wykorzystaniu poprzeczek.
W skład podstawowego składu wędzarni wchodzi:
- Wędzarnia 1 szt.
- Generator dymu 1 szt.
- Zrębki wędzarnicze 2L 5 szt.
- Kije wędzarnicze 3 szt.
- Misa ociekowa 1 szt.
- Regulowane nóżki 4 szt.
- Miseczki na wodę 2 szt.
- Uchwyty do przenoszenia 2 szt.
- Uchwyt do drzwi 1 szt.
- Komin z szybrem 1 szt.
- Pokrywka na generator dymu 1 szt.
- Ociekacz 1 szt.
- Kable zasilające 2 szt.
- Misa BBQ (*BBQ) 1 szt.
- Ruszt wzmocniony (*BBQ) 1 szt.
- Przyprawa Magic Dust (*BBQ) 1 szt.
- Sterownik cyfrowy (*Digital) 1 szt.
- Kabel przedłużający (*Digital) 1 szt.
Kupując na tej stronie otrzymasz książkę z przepisami do wędzenia gratis.
Smoker Borniak BBDS-70 to doskonały stosunek jakości do ceny. Ten polski producent proponuje dwa rodzaje wzmocnionych smokerów/wędzarni elektrycznych. Mniejszy z nich BBDS-70 ma pojemność 70 l. Smokery to wędzarnie o wzmocnionej mocy grzałek dzięki czemu możemy wędzić i podpiekać.
Parametry techniczne:
- Sterowanie Cyfrowe (PID)
- Pojemność komory 70L
- Ilość półek max. 6
- Maksymalny wsad 10kg
- Maksymalna temperatura 150°C
- Średnica komina 80mm
- Materiał Stal Nierdzewna (wewnątrz i na zewnątrz)
- Napięcie znamionowe 230V
- Moc 1115W
- Moc grzałki komory 1000W
- Bezpiecznik komory 6A
- Bezpiecznik generatora 1.25A
- Wymiary zewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 400mm x 540mm x 1040mm
- Wymiary zewnętrzne z generatorem (Długość x Szerokość x Wysokość) 400mm x 625mm x 1040mm
- Wymiary wewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 350mm x 440mm x 820mm
- Wymiary komory (Długość x Szerokość x Wysokość) 300mm x 400mm x 580mm
- Waga 26 kg
- Gwarancja 24 miesiące
Sterowanie temperaturą odbywa się za pomocą elektronicznego panela cyfrowego (PID) który montowany jest na lewej ścianie komory wędzenia. W przypadku wędzenia na zimno grzałkę wyłączamy za pomocą przycisku.
W każdym procesie wędzenia tworzą się soki skapujące z potraw na grzałkę oraz z wylotu komina w kierunku wnętrza wędzarni. Aby zapobiec tym niepożądanym efektom zastosowane zostały dwa okapniki chroniące żywność oraz grzałki wędzarni.
Montowany w górnej ścianie kominek zaopatrzony został w prosty a zarazem bezawaryjny system służący kontroli ilości dymu w wędzarni. Polega on na przymykaniu lub otwieraniu przepływu dymu z komory pierścieniem znajdującym się w kominie. Ten prosty manewr jest niezbędny aby kontrolować warunki zadymienia w komorze wędzenia
Smokery Borniak wyróżnia konstrukcja mająca na celu utrzymanie jak największej ilości ciepła w komorze wędzarniczej. Uzyskujemy to dzięki podwójnym ściankom wypełnionym wewnątrz pianką poliuretanową oraz drzwiczkom z zamknięciem na magnes. Nowa uszczelka silikonowa izolująca drzwi dodatkowo zatrzymuje ciepło wewnątrz urządzenia. Zewnętrzne ścianki wykonane są ze stali nierdzewnej, która z powodzeniem poradzi sobie ze zmiennymi warunkami panującymi na zewnątrz. Wewnątrz komora wędzenia wykonana jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest do kontaktu z żywnością.
Generator dymu wędzarni wyposażony jest w grzałkę oraz spiralę. Spirala kręci się z równą prędkością przemieszczając zrębki na grzałkę gdzie są spalane. Kolejne zrębki zrzucają te spalone do misy z wodą. Dzięki temu dym w wędzarni jest stale produkowany i powoduje że potrawy mają bogaty smak, piękny kolor i wyśmienity aromat. Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin. Po przeliczeniu można uznać że jest to ok. 30 gr. na jedną godzinę wędzenia.
Wędzenie w Borniakach jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w uwędzonej kiełbasie wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.
Aktywna weryfikacja, każdy może dodać opinie, włączona moderacja: Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie
Robson
Produkt sprawdza się bardzo dobrze. Polecam
Krokodyl2019
Wędzę już od tygodnia i jest naprawdę dobra. Na razie mięsa i kiełba, przymierzam sie do wędzenia serów i ryb.
marian1956
Przesiadka z wędzarnia w beczce na Borniaka to strzał w 10.Ona wędzi ja piję piwko i jest OK !