Coraz większa rzesza posiadaczy grilli gazowych wykorzystuje swoje urządzenia również w okresie jesieni i zimy. Grillowanie w tym okresie jest jednak bardziej popularne na zachodniej półkuli szczególnie w USA i Kanadzie, gdzie nawet podczas srogich zim miłośnicy grilla nie rezygnują ze spotkań przy zimowym grillu. Polacy grillują głównie w okresie wiosenno – letnim, kiedy temperatury pozwalają na długie wieczorne biesiadowanie w gronie przyjaciół czy rodziny.
Ten okres mamy już za sobą dlatego musimy pomyśleć o przygotowaniu naszego grilla do dłuższej około pół rocznej przerwy.
Oto kilka pożytecznych wskazówek, które polecamy Państwu do wykonania, aby nasz grill przezimował w dobrej kondycji i służył nam jeszcze przez długie lata.
- Zapalamy wszystkie palniki czyszczonego grilla gazowego i w temperaturze ok 250-300 0C wypalamy przez ok 15 minut pozostałe na rusztach zanieczyszczenia organiczne. W wysokiej temperaturze pozbędziemy się resztek potraw, które przywierają do rusztów. Wysoka temperatura korzystnie wpływa również na oczyszczenie znajdujących się pod rusztem blach aromatyzerów, palnika, oraz dolnej części piekarnika.
- Opróżniamy znajdujący się pod piekarnikiem pojemnik, w którym gromadził się nadmiar powstałego podczas grillowania tłuszczu.
- W niektórych modelach grilli pod piekarnikiem znajdują się tace ociekowe, które pośredniczą w przekazywaniu spalonych tłuszczy do zbiorników. Należy je również oczyścić korzystając ze specjalnych preparatów do czyszczenia piekarników.
- Powstały w wyniku wypalania pył oraz resztki spalonych potraw usuwamy przy pomocy szczotki stalowej, czyszcząc dokładnie obie strony rusztów, aromatyzerów, palniki oraz dolną część piekarnika.
- Wyjmujemy z grilla ruszty i aromatyzery, a zgromadzone w piekarniku pyły i zanieczyszczenia usuwamy przy pomocy domowego odkurzacza.
- Żeliwne ruszty grilla nie lubią wilgoci, dlatego powinniśmy je zabezpieczyć cienką warstwą oleju jadalnego i umieścić w suchym miejscu. Najlepiej je przechowywać w garażu lub w domu, gdzie przezimują w doskonałym stanie.
- Plastikowe półki i wózek z kołami myjemy letnią wodą z mydłem, a po wyschnięciu, możemy zabezpieczyć np. preparatem do czyszczenia kokpitów samochodowych.
- Stalowe części piekarnika, półki boczne oraz stalowe drzwi czyścimy przy pomocy dostępnych na rynku preparatów do czyszczenia wyrobów ze stali szlachetnej.
- Na okres zimowy zakręcamy butlę gazową, stanowiącą paliwo naszego grilla i odkręcamy z niej reduktor.
- Przykrywamy grill pokrowcem, spinamy rzepy pod półkami, aby nie podwiewał kurz i śnieg oraz ustawiamy go w dowolnym miejscu naszego ogrodu, tarasu czy patio.
- Jeśli mamy dużo miejsca w garażu lub innym pomieszczeniu gospodarczym, najlepiej tam umieścić nasz grill gazowy. Z reguły pomieszczenia te są w okresie zimowym mocno zajęte, dlatego możemy opuścić boczne półki grilla, dzięki czemu będzie on zajmował dużo mniejszą powierzchnię. W tym celu opuszczamy półki wzdłuż bocznych ścian szafki grilla. Jeżeli nasz grill gazowy posiada w wyposażeniu kuchenką boczną, zabezpieczmy jej pokrywę przed przypadkowym otworzeniem.
Dla pozostałych zimowa propozycja na grillowanie.