do kasy suma: 0,00 zł

Masz pytania? zadzwoń: 502 420 403 lub 512 922 386 Tel stacjonarny: (22) 756 89 12 lub (22) 756 89 15 

Przyprawy do grillowania BBQ

Promocje
Grill Gazowy Broil King BARON 490 Gaz Ziemny Ekspozycyjny
Grill Gazowy Broil King BARON 490 Gaz Ziemny Ekspozycyjny
8 699,00 zł 7 829,00 zł
szt.
Producenci

Zabezpiecz swojego grilla na zimową przerwę

0

Coraz większa rzesza posiadaczy grilli gazowych wykorzystuje swoje urządzenia również w okresie jesieni i zimy. Grillowanie w tym okresie jest jednak bardziej popularne na zachodniej półkuli szczególnie w USA i Kanadzie, gdzie nawet podczas srogich zim miłośnicy grilla nie rezygnują ze spotkań przy zimowym grillu. Polacy grillują głównie w okresie wiosenno – letnim, kiedy temperatury pozwalają na długie wieczorne biesiadowanie w gronie przyjaciół czy rodziny.

Ten okres mamy już za sobą dlatego musimy pomyśleć o przygotowaniu naszego grilla do dłuższej około pół rocznej  przerwy.

 

grill gazowy

 

Oto kilka pożytecznych wskazówek, które polecamy Państwu do wykonania, aby nasz grill przezimował w dobrej kondycji i służył nam jeszcze przez długie lata.

  • Zapalamy wszystkie palniki czyszczonego grilla gazowego i w temperaturze ok 250-300 0C wypalamy przez ok 15 minut pozostałe na rusztach zanieczyszczenia organiczne. W wysokiej temperaturze pozbędziemy się resztek potraw, które przywierają do rusztów. Wysoka temperatura korzystnie wpływa również na oczyszczenie znajdujących się pod rusztem blach aromatyzerów, palnika, oraz dolnej części piekarnika.
  • Opróżniamy znajdujący się pod piekarnikiem pojemnik, w którym gromadził się nadmiar powstałego podczas grillowania tłuszczu.
  • W niektórych modelach grilli pod piekarnikiem znajdują się tace ociekowe, które pośredniczą w przekazywaniu spalonych tłuszczy do zbiorników. Należy je również oczyścić korzystając ze specjalnych preparatów do czyszczenia piekarników. 
  • Powstały w wyniku wypalania pył oraz resztki spalonych potraw usuwamy przy pomocy szczotki stalowej, czyszcząc dokładnie obie strony rusztów, aromatyzerów, palniki oraz dolną część piekarnika.
  • Wyjmujemy z grilla ruszty i aromatyzery, a zgromadzone w piekarniku pyły i zanieczyszczenia usuwamy przy pomocy domowego odkurzacza.
  • Żeliwne ruszty grilla nie lubią wilgoci, dlatego powinniśmy je zabezpieczyć cienką warstwą oleju jadalnego i umieścić w suchym miejscu. Najlepiej je przechowywać w garażu lub w domu, gdzie przezimują w doskonałym stanie.
  • Plastikowe półki i wózek z kołami myjemy letnią wodą z mydłem, a po wyschnięciu, możemy zabezpieczyć np. preparatem do czyszczenia kokpitów samochodowych.
  • Stalowe części piekarnika, półki boczne oraz stalowe drzwi czyścimy przy pomocy dostępnych na rynku preparatów do czyszczenia wyrobów ze stali szlachetnej.
  • Na okres zimowy zakręcamy butlę gazową, stanowiącą paliwo naszego grilla i odkręcamy z niej reduktor.
  • Przykrywamy grill pokrowcem, spinamy rzepy pod półkami, aby nie podwiewał kurz i śnieg oraz ustawiamy go w dowolnym miejscu naszego ogrodu, tarasu czy patio.
  • Jeśli mamy dużo miejsca w garażu lub innym pomieszczeniu gospodarczym, najlepiej tam umieścić nasz grill gazowy. Z reguły pomieszczenia te są w okresie zimowym mocno zajęte, dlatego możemy opuścić boczne półki grilla, dzięki czemu będzie on zajmował dużo mniejszą powierzchnię. W tym celu opuszczamy półki wzdłuż bocznych ścian szafki grilla. Jeżeli nasz grill gazowy posiada w wyposażeniu kuchenką boczną, zabezpieczmy jej pokrywę przed przypadkowym otworzeniem.

Dla pozostałych zimowa propozycja na grillowanie.

grill gazowy w zimie

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium