Podstawą pojawienia się tego produktu na rynku jest sam sposób działania wędzarni elektrycznych. Do celu wytwarzania dymu w szafie wędzarniczej wykorzystuje się generator dymu. Działa on na zasadzie podawania drzewa na rozgrzany zespół grzejny za pomocą spirali lub innych podajników.
Grzałka zapewnia temperaturę niezbędną do spalania się zrębek i wytwarzania dymu. Grzałka ta, choć niezbyt mocna (ok. 110W) wytwarza również ciepło, które rozchodzi się w wędzarni. W przypadku gorących dni jest w stanie nagrzać wędzarnie nawet do 60 °C ponieważ spalanie odbywa się bezpośrednio w wędzarni.
Co zrobić, żeby schłodzić wędzarnię?
W tym celu stworzono przystawkę do zimnego wędzenia. Jest to skrzynka pozwalająca na zamontowanie generatora dymu bezpośrednio na niej. Dzięki temu możemy odstawić źródło ciepła z dala od wędzarni (na ok. 2-3m). Żeby dym dostawał się do wędzarni adapter zimnego wędzenia łączymy z szafą za pomocą rury spiro.
Odległość pomiędzy wędzarnią a generatorem powoduje że dym ulega schłodzeniu do żądanej temperatury maksymalnie temp. otoczenia. Tak właśnie w skrócie działa wędzarnia elektryczna i przystawka zimnego wędzenia.