Każdemu właścicielowi restauracji zależy na tym, aby przygotowane przez kucharzy posiłki zachwyciły gości. Jako że coraz większą popularnością cieszą się wydarzenia organizowane na zewnątrz, wiele domów weselnych czy hoteli stara się jak najbardziej rozszerzyć swoją ofertę, dodając do niej coraz ciekawsze rozwiązania. Jednym z nich jest możliwość grillowania podczas imprez okolicznościowych.
Grill gazowy — komfortowe przygotowywanie potraw
To, że Polacy uwielbiają spędzać czas przy grillu oraz smak przyrządzonych na nim potraw dla większości z nas nie jest większym zaskoczeniem. Jeśli zależy nam na komforcie gości, warto zastąpić klasyczny ruszt tym zasilanym gazem, ponieważ unikniemy powstawania dużej ilości drażniącego dymu. Wybierając model, który sprawdzi się w restauracji, należy zwrócić uwagę na kilka czynników, między innymi wielkość rusztu oraz dodatkowe akcesoria, w które zostały wyposażone grille gazowe. Sklep, do którego udajemy się w celu znalezienia optymalnego modelu, zwykle proponuje nam kilka rozwiązań na podstawie wcześniej określonych przez nas potrzeb.
Grill do zabudowy czy wolnostojący?
Pytanie to najczęściej pojawia się na początku drogi poszukiwania idealnego urządzenia do restauracji. To, które rozwiązanie jest bardziej funkcjonalne, zwykle zależy od ilości miejsca oraz zakresu działań restauracji. Jeżeli wspólne grillowanie ma być stałą częścią oferty, a wokół budynku znajduje się dużo miejsca, warto rozważyć zbudowanie kuchni ogrodowej. Świetnie sprawdzi się w niej grill gazowy Broil King, ponieważ producent stosuje tylko wysokiej jakości materiały oraz ma w swoim katalogu rozwiązania, które różnią się ilością palników, wielkością rusztu oraz mnogością dodatkowych funkcji.
Dodatkowe funkcje przydatne w restauracji
Skoro to jakość przygotowywanych potraw jest najważniejsza w każdej restauracji, warto zdecydować się na droższy model grilla. Będzie on posiadał znacznie więcej funkcji, które dadzą kucharzowi mnogość możliwości podczas przygotowywania posiłków. Niejeden grill Landmann, podobnie jak grill Broil King, ma wbudowany termometr i dodatkowy palnik podczerwieni, co pozwala na bardziej precyzyjną kontrolę temperatury. Dwie komory pieczenia będą przydatne podczas przygotowywania różnych potraw w jednym czasie, a dodatkowe szafki i szuflady pozwolą mieć pod ręką wszystkie niezbędne do grillowania akcesoria.
Wiele propozycji profesjonalnych producentów sprzętu do grillowania sprawdzi się w restauracjach. Mnogość rozwiązań i funkcji z pewnością pozwoli na znalezienie modelu, na którym przygotujemy smaczne, zdrowe i wartościowe potrawy, które zachwycą niejednego gościa.