do kasy suma: 0,00 zł

Masz pytania? zadzwoń:512 111 199 lub 502 420 403Tel stacjonarny: (22) 756 89 12 lub (22) 756 89 15 

Produkt dnia
Grill gazowy Napoleon Prestige PRO 825 RSBIPSS
Grill gazowy Napoleon Prestige PRO 825 RSBIPSS

30 999,00 zł

szt.
Łopatka do obracania Inox Landmann
Łopatka do obracania Inox Landmann

42,50 zł

Nóż Inox Landmann
Nóż Inox Landmann

35,00 zł

Grill Gazowy Broil King ROYAL 320
Grill Gazowy Broil King ROYAL 320

2 499,00 zł

Grill gazowy Napoleon  Rogue 365 PK
Grill gazowy Napoleon Rogue 365 PK

2 799,00 zł

Wok Campingaz
Wok Campingaz

205,00 zł

szt.
Grill Gazowy Broil King Imperial S 690
Grill Gazowy Broil King Imperial S 690

21 799,00 zł

szt.
Termometr Bezprzewodowy Meater +
Termometr Bezprzewodowy Meater +

459,00 zł

szt.
Promocje
Zrębki do wędzarni Borniak 2L Buk Wiórki
Zrębki do wędzarni Borniak 2L Buk Wiórki

9,00 zł

Cena regularna: 10,00 zł

Najniższa cena: 9,00 zł
szt.
Przystawka do zimnego wędzenia ZWS-01 Inox
Przystawka do zimnego wędzenia ZWS-01 Inox

269,10 zł

Cena regularna: 299,00 zł

Najniższa cena: 269,10 zł
szt.
Generator dymu Borniak
Generator dymu Borniak

764,10 zł

Cena regularna: 849,00 zł

Najniższa cena: 764,10 zł
szt.
Przyprawa BBQ Injection
Przyprawa BBQ Injection

24,74 zł

Cena regularna: 27,49 zł

Najniższa cena: 24,74 zł
Nić wędliniarska 0,1 kg
Nić wędliniarska 0,1 kg

8,10 zł

Cena regularna: 9,00 zł

Najniższa cena: 8,10 zł
szt.
Grill gazowy Napoleon  Rogue 425 RSBPK z rożnem i palnikiem bocznym
Grill gazowy Napoleon Rogue 425 RSBPK z rożnem i palnikiem bocznym

4 229,10 zł

Cena regularna: 4 699,00 zł

Najniższa cena: 3 994,15 zł
szt.
Zrębki do wędzarni Borniak - Olchowe 2L Wiórki
Zrębki do wędzarni Borniak - Olchowe 2L Wiórki

9,00 zł

Cena regularna: 10,00 zł

Najniższa cena: 9,00 zł
szt.
Zrębki do wędzarni Borniak 50L Czereśnia Wiórki
Zrębki do wędzarni Borniak 50L Czereśnia Wiórki

236,25 zł

Cena regularna: 262,50 zł

Najniższa cena: 236,25 zł
szt.
Pokrowiec na wędzarnę Borniak UW 150
Pokrowiec na wędzarnę Borniak UW 150

224,10 zł

Cena regularna: 249,00 zł

Najniższa cena: 224,10 zł
szt.
Przyprawa do ryb Fish Hunter
Przyprawa do ryb Fish Hunter

31,49 zł

Cena regularna: 34,99 zł

Najniższa cena: 31,49 zł
szt.
Poprzeczka do wędzarni Borniak UW-70
Poprzeczka do wędzarni Borniak UW-70

7,20 zł

Cena regularna: 8,00 zł

Najniższa cena: 7,20 zł
szt.
Wędzarnia elektryczna Borniak UWD-70 V1.4 SIMPLE
Wędzarnia elektryczna Borniak UWD-70 V1.4 SIMPLE

3 186,65 zł

Cena regularna: 3 749,00 zł

Najniższa cena: 3 149,16 zł
szt.
Producenci

Kupiłem Wędzarnię Elekrtyczną Borniak...Co dalej ? Zrębki !!!!

0

Kupiłem Wędzarnię Elektryczną Borniak .... Co dalej? Zrębki!!!

Dokonaliśmy wyboru Wędzarni, wybraliśmy jej wielkość, model, dokupiliśmy potrzebne akcesoria. Dostaliśmy pakiet startowy 10 litrów zrębek na start. Nasze pierwsze wędzonki wyszły i co dalej? Wiele osób zaczynających przygodę z wędzeniem, ma dylemat czym wędzić? Jakie drewno do wędzenia będzie najlepsze? Czy drewno z drzew liściastych, owocowe, które wybrać?

 

wędzarnie Borniak Polgrill

Drewno do wędzenia a zrębki?

Do zalet zrębków należy przede wszystkim fakt utrzymania stałych paramentów. W przeciwieństwie do drewna mają one „bardziej” jednolitą charakterystykę. Są mniej podatne na grzyby i pleśnie dzięki temu, że mają niską wilgotność. Rozdrobnienie zrębków ułatwia utrzymanie suchości, przeważnie ich wilgotność wynosi ok. 10%. Aby uzyskać taka wilgotność zrębków, są one suszone w temperaturze 600 stopni Celsjusza. Suszenie likwiduje zarodki pleśni, grzybów i innych drobnoustrojów.

Hmmm... Czym mam wędzić, z jakiego drewna wybrać zrębki?

W Polsce od zamierzchłych czasów wędzi się drewnem liściastym. Do wędzenia stosowane jest drewno z drzew owocowych oraz liściastych – olcha, klon, buk, brzoza, dąb, orzech, czereśnia, śliwa, jabłoń.

wędzarnie Borniak

Rodzaje zrębków – gatunki

W zależności od rodzaju użytego drewna otrzymamy różny efekt naszego wędzenia. Warto o tym pamiętać w momencie podejmowania decyzji o zakupie. Ponadto należy zorientować się, czy wybrany przez nas gatunek będzie odpowiedni do posiadanego przez nas rodzaju mięsa. Niektóre gatunki mogą być uniwersalne, inne będą lepiej nadawały się do ryb czy drobiu. Oczywiście, wszelkie mieszanki różnych gatunków zrębek własnego pomysłu nadadzą naszym wędlinom niepowtarzalny smak.

Przyjrzyjmy się zatem kilku najpopularniejszym rodzajom drewna używanych do produkcji zrębek wędzarniczych.

Zrębki Olcha

Olchowe drewno powszechnie uważane jest za najlepsze do wędzenia. Z tego powodu jest ono najczęściej wybierane. Nadaje się świetnie dla każdego rodzaju mięs i ryb. Olcha nada naszym wyrobom wędzarniczym piękną ciemnożółtą barwę.

Zrębki Buk

Drewno bukowe zajmuje drugą pozycję wśród najpopularniejszych. Stosowane jest przede wszystkim do wędzenia wieprzowiny i ryb.

Zrębki Dąb

Dąb to drzewo występujące w dwóch odmianach. Dąb czerwony jest jednym z najszybciej palących się odmian. Nada Twoim wędzonkom wyczuwalny smak miodu i piękną brązową barwę. Z kolei dąb biały jest zdecydowanie łagodniejszy, świetnie nadający się do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu.

Rodzaj użytego drewna podczas wędzenia a kolor wędzonek

Jabłoń – daje łagodny dym i słodki owocowy posmak, nadaje kolor brązowy – idealne drewno do wędzenia do drobiu

Śliwa – daje łagodny dym i gorzkawy owocowy posmak, nadaje kolor brązowy- idealne drewno do wędzenia do drobiu

Orzech – smak może być delikatnie cierpki, drewno uzyskuje kolor ciemnożółty – doskonałe, do wędzenia drobiu, ryb

Klon – słodki smak wędzonek, kolor złocistożółty, dobre do wędzenia wołowiny, ryb

Olcha – bardzo popularne drewno do wędzenia, kolor od ciemnożółtego do brązowego, doskonale nadaje się do wędzenia wszystkich rodzajów mięs i ryb

Buk – zabarwienie złocistożółte, zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny i ryb

Dąb – nadaje kolor brązowy, dobry do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu

Brzoza – stosowana jest do rozpalania nagrzewania wędzarni i osuszania wyrobów

Jakie powinny być zrębki do wędzenia?

Wędzimy zrębkami suchymi, dopuszczalna wilgotność wynosi 25%. Mokre zrębki powodują pirolizę, która w efekcie sprawia, że wędzonki są kwaśne i okopcone. Zrębki do wędzenia muszą być surowe, ładne, czyste, bez grzyba, próchna i pleśni. Oczywiście nie stosujemy zrębek z rozbiórek, niewiadomego pochodzenia... Do wędzarni Borniak, zrębki zostały specjalnie wyselekcjonowane by, ani nie spalały się za szybko lub nie blokowały podajnika podczas spalania, gdyż może się to przyczynić do uszkodzenia generatora dymu, co może zakończyć się zwarciem a w finale doprowadzić do pożaru.

 wędzone wyroby z wędzarni Borniak

A wy dokonaliście już swojego wyboru? Wiecie, jakie zrębki, z jakiego drewna będą dla was odpowiednie? Powiem wam, że każdy ma swój gust i swój smak. Dlatego próbujcie, by odnaleźć wasz smak i kolor.

Trzymajcie się ciepło, zima zapasem.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium