do kasy suma: 0,00 zł

Masz pytania? zadzwoń:512 111 199 lub 502 420 403Tel stacjonarny: (22) 756 89 12 lub (22) 756 89 15 

Przyprawy do grillowania BBQ

Produkt dnia
Grill Gazowy Broil King ROYAL 320
Grill Gazowy Broil King ROYAL 320
2 899,00 zł
szt.
Smoker Cyfrowy Borniak BBDS-150 Digital Stal nierdzewna
Smoker Cyfrowy Borniak BBDS-150 Digital Stal nierdzewna
5 399,00 zł
Termometr Bezprzewodowy Meater +
Termometr Bezprzewodowy Meater +
589,00 zł
Termometr Bezprzewodowy Meater
Termometr Bezprzewodowy Meater
539,00 zł
szt.
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą
169,15 zł 85,00 zł
Mint box Fairy Cakes - Fresh every
Mint box Fairy Cakes - Fresh every
15,99 zł
szt.
Mint Box Thank You Gril
Mint Box Thank You Gril
15,99 zł
szt.
81124 Mint Box We can do it
81124 Mint Box We can do it
15,99 zł
szt.
81154 Mint Box Trabant Kombi
81154 Mint Box Trabant Kombi
15,99 zł
szt.
Promocje
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą
169,15 zł 85,00 zł
Żeliwna płyta grillowa emaliowana Campingaz
Żeliwna płyta grillowa emaliowana Campingaz
550,00 zł 350,00 zł
szt.
Pokrowiec Landmann Premium L
Pokrowiec Landmann Premium L
139,00 zł 139,00 zł
szt.
Pokrowiec Landmann Premium M
Pokrowiec Landmann Premium M
109,00 zł 109,00 zł
szt.
Pokrowiec Classic L na grill Campingaz (146x65 x118 cm)
Pokrowiec Classic L na grill Campingaz (146x65 x118 cm)
259,00 zł 189,00 zł
Pokrowiec Classic XL na grill Campingaz (159x65 x118 cm)
Pokrowiec Classic XL na grill Campingaz (159x65 x118 cm)
240,00 zł 180,00 zł
Żeliwny garnek z rusztem Campingaz Modular
Żeliwny garnek z rusztem Campingaz Modular
299,00 zł 199,00 zł
szt.
Kamień do pizzy Campingaz
Kamień do pizzy Campingaz
199,00 zł 129,00 zł
Naczynie do paelli Campingaz
Naczynie do paelli Campingaz
180,00 zł 99,00 zł
szt.
Stojak do pieczenia drobiu Campingaz
Stojak do pieczenia drobiu Campingaz
130,00 zł 99,00 zł
szt.
Producenci

Kupiłem Wędzarnię Elekrtyczną Borniak...Co dalej ? Zrębki !!!!

2

Kupiłem Wędzarnię Elektryczną Borniak .... Co dalej? Zrębki!!!

Dokonaliśmy wyboru Wędzarni, wybraliśmy jej wielkość, model, dokupiliśmy potrzebne akcesoria. Dostaliśmy pakiet startowy 10 litrów zrębek na start. Nasze pierwsze wędzonki wyszły i co dalej? Wiele osób zaczynających przygodę z wędzeniem, ma dylemat czym wędzić? Jakie drewno do wędzenia będzie najlepsze? Czy drewno z drzew liściastych, owocowe, które wybrać?

 

wędzarnie Borniak Polgrill

Drewno do wędzenia a zrębki?

Do zalet zrębków należy przede wszystkim fakt utrzymania stałych paramentów. W przeciwieństwie do drewna mają one „bardziej” jednolitą charakterystykę. Są mniej podatne na grzyby i pleśnie dzięki temu, że mają niską wilgotność. Rozdrobnienie zrębków ułatwia utrzymanie suchości, przeważnie ich wilgotność wynosi ok. 10%. Aby uzyskać taka wilgotność zrębków, są one suszone w temperaturze 600 stopni Celsjusza. Suszenie likwiduje zarodki pleśni, grzybów i innych drobnoustrojów.

Hmmm... Czym mam wędzić, z jakiego drewna wybrać zrębki?

W Polsce od zamierzchłych czasów wędzi się drewnem liściastym. Do wędzenia stosowane jest drewno z drzew owocowych oraz liściastych – olcha, klon, buk, brzoza, dąb, orzech, czereśnia, śliwa, jabłoń.

wędzarnie Borniak

Rodzaje zrębków – gatunki

W zależności od rodzaju użytego drewna otrzymamy różny efekt naszego wędzenia. Warto o tym pamiętać w momencie podejmowania decyzji o zakupie. Ponadto należy zorientować się, czy wybrany przez nas gatunek będzie odpowiedni do posiadanego przez nas rodzaju mięsa. Niektóre gatunki mogą być uniwersalne, inne będą lepiej nadawały się do ryb czy drobiu. Oczywiście, wszelkie mieszanki różnych gatunków zrębek własnego pomysłu nadadzą naszym wędlinom niepowtarzalny smak.

Przyjrzyjmy się zatem kilku najpopularniejszym rodzajom drewna używanych do produkcji zrębek wędzarniczych.

Zrębki Olcha

Olchowe drewno powszechnie uważane jest za najlepsze do wędzenia. Z tego powodu jest ono najczęściej wybierane. Nadaje się świetnie dla każdego rodzaju mięs i ryb. Olcha nada naszym wyrobom wędzarniczym piękną ciemnożółtą barwę.

Zrębki Buk

Drewno bukowe zajmuje drugą pozycję wśród najpopularniejszych. Stosowane jest przede wszystkim do wędzenia wieprzowiny i ryb.

Zrębki Dąb

Dąb to drzewo występujące w dwóch odmianach. Dąb czerwony jest jednym z najszybciej palących się odmian. Nada Twoim wędzonkom wyczuwalny smak miodu i piękną brązową barwę. Z kolei dąb biały jest zdecydowanie łagodniejszy, świetnie nadający się do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu.

Rodzaj użytego drewna podczas wędzenia a kolor wędzonek

Jabłoń – daje łagodny dym i słodki owocowy posmak, nadaje kolor brązowy – idealne drewno do wędzenia do drobiu

Śliwa – daje łagodny dym i gorzkawy owocowy posmak, nadaje kolor brązowy- idealne drewno do wędzenia do drobiu

Orzech – smak może być delikatnie cierpki, drewno uzyskuje kolor ciemnożółty – doskonałe, do wędzenia drobiu, ryb

Klon – słodki smak wędzonek, kolor złocistożółty, dobre do wędzenia wołowiny, ryb

Olcha – bardzo popularne drewno do wędzenia, kolor od ciemnożółtego do brązowego, doskonale nadaje się do wędzenia wszystkich rodzajów mięs i ryb

Buk – zabarwienie złocistożółte, zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny i ryb

Dąb – nadaje kolor brązowy, dobry do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu

Brzoza – stosowana jest do rozpalania nagrzewania wędzarni i osuszania wyrobów

Jakie powinny być zrębki do wędzenia?

Wędzimy zrębkami suchymi, dopuszczalna wilgotność wynosi 25%. Mokre zrębki powodują pirolizę, która w efekcie sprawia, że wędzonki są kwaśne i okopcone. Zrębki do wędzenia muszą być surowe, ładne, czyste, bez grzyba, próchna i pleśni. Oczywiście nie stosujemy zrębek z rozbiórek, niewiadomego pochodzenia... Do wędzarni Borniak, zrębki zostały specjalnie wyselekcjonowane by, ani nie spalały się za szybko lub nie blokowały podajnika podczas spalania, gdyż może się to przyczynić do uszkodzenia generatora dymu, co może zakończyć się zwarciem a w finale doprowadzić do pożaru.

 wędzone wyroby z wędzarni Borniak

A wy dokonaliście już swojego wyboru? Wiecie, jakie zrębki, z jakiego drewna będą dla was odpowiednie? Powiem wam, że każdy ma swój gust i swój smak. Dlatego próbujcie, by odnaleźć wasz smak i kolor.

Trzymajcie się ciepło, zima zapasem.

 

Komentarze do wpisu (2)

20 marca 2023

Witam Właśnie zakupiłem Borniaka. Dlatego też trafiłem do Ciebie na bloga. Chciałem dowiedzieć się coś więcej o zrębkach jakie należy stosować i wielkie dzięki za powyższy artykuł. Mam plan aby pomieszać olchę 1 opakowanie olchy i 1 opakowanie buku (te dostarczone z wędzarnią) z jednym opakowaniem drzewa owocowego. Co byś polecał? Jakie zrębki owocowe najlepiej użyć?

7 kwietnia 2023

Mogę tu coś podpowiedzieć na podstawie sprzedaży. Najwięcej schodzi zrębek z drzewa olchy. Dalej w kolejności jest buk. Dąb jest najzdrowszym drzewem do wędzenia i zawiera najmniej benzo(a)pirenu. Dla mnie jest też trochę ostrzejszy w smaku i barwi na ciemno dosyć mocno. Ja osobiście do wędlin preferuje śliwkę lub czereśnie. Dają ładny kolor i nie ukrywam że zbieram sporo pochwał co do smaku wędzonek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium