do kasy suma: 0,00 zł

Masz pytania? zadzwoń:512 111 199 lub 502 420 403Tel stacjonarny: (22) 756 89 12 lub (22) 756 89 15 

Promocje
Kompaktowy Grill gazowy Landmann Pantera 1,0 PROMOCJA
Kompaktowy Grill gazowy Landmann Pantera 1,0 PROMOCJA

999,00 zł

Cena regularna: 1 399,00 zł

Najniższa cena: 700,00 zł
Produkt dnia
Grill gazowy Napoleon Prestige PRO 825 RSBIPSS
Grill gazowy Napoleon Prestige PRO 825 RSBIPSS

30 999,00 zł

szt.
Łopatka do obracania Inox Landmann
Łopatka do obracania Inox Landmann

42,50 zł

Nóż Inox Landmann
Nóż Inox Landmann

35,00 zł

Grill Gazowy Broil King ROYAL 320
Grill Gazowy Broil King ROYAL 320

2 499,00 zł

Grill gazowy Napoleon  Rogue 365 PK
Grill gazowy Napoleon Rogue 365 PK

2 799,00 zł

Grill Gazowy Broil King Imperial S 690
Grill Gazowy Broil King Imperial S 690

21 799,00 zł

szt.
Grill elektryczny Krampouz Duo K BBQ/Plancha
Grill elektryczny Krampouz Duo K BBQ/Plancha

3 660,00 zł

szt.
Termometr Bezprzewodowy Meater +
Termometr Bezprzewodowy Meater +

459,00 zł

szt.
Termometr Bezprzewodowy Meater
Termometr Bezprzewodowy Meater

359,00 zł

Kompaktowy Grill gazowy Landmann Pantera 1,0 PROMOCJA
Kompaktowy Grill gazowy Landmann Pantera 1,0 PROMOCJA

999,00 zł

Cena regularna: 1 399,00 zł

Najniższa cena: 700,00 zł
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą

169,15 zł

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wędzarnia elektryczna Borniak UWDT-70 V1.4 TIMER

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3 999,00 zł 3999.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.37624
Producent: Borniak
Kod produktu: UWDT-70V1.4

Opis

 slayder borniak

Wędzarnia Domowa Cyfrowa z Timerem Borniak UWDT-70 Simple Digital 

kat. UWDT-70V1.4

Wędzarnia Cyfrowa Borniak UWDT-70 Simple z Timerem to nowoczesna komora wędzarnicza wyposażona w elektroniczny system kontrolowania temperatury i czasu wędzenia. Domowe wędzenie różnych produktów staje się coraz bardziej popularne, a wędzarnie Borniak nadają się do tego idealnie. 

Wędzarnia Borniak UWDT-70 Polgrill

Sterownik Cyfrowy PID Simple z Timerem

Wbudowany elektroniczny system sterowania wędzarnią znacznie ułatwia jej obsługę i poprawia warunki wędzenia. Elektroniczny sterownik Simple czuwa nie tylko nad skuteczną pracą generatora produkującego wędzarniczy dym, ale także nad temperaturą i czasem procesu wędzenia. Wszystko to sprawia, że wędzarnia Borniak UWDT-70 jest praktycznie bezobsługowa, a gdy zadany czas wędzenia dobiegnie końca wędzarnia wyłączy się automatycznie sama.

sterownik Simple Borniak uwdt-70 Polgrill

 

Półki Haki Poprzeczki

W wędzarni Borniak UWDT-70 mamy możliwość wędzenia na 5 półkach równocześnie, dzięki bocznym uchwytom do ich mocowania. Jest to szczególnie przydatne do wędzenia serów i ryb układanych na wędzarniczych półkach. Przy zastosowaniu wszystkich 5 półek odległość między półkami wynosi ok 9 cm. Jeśli nie jest ona wystarczająca dla wędzonych przez nas produktów, możemy dowolnie manewrować ilością półek by dostosować je do naszych potrzeb.

 

 wędzarnia boriak uwdt-70 Polgrill

Wędzarnia UWDT-70 Simple ma pojemność 70 L dzięki czemu przy umiejętnym rozłożeniu zmieścimy w niej ok. 10 kg wsadu mięsnego lub ok 8 kg kiełbasy. Wyroby możemy wędzić w pozycji leżącej  lub w pozycji wiszącej  na hakach dzięki wykorzystaniu poprzeczek.

Grzałki komory wędzarniczej

Komora wędzarni wyposażona jest w  grzałkę o mocy 500 Wat, która gwarantuje osiągnięcie temperatury do 120°C. Włącza się ona w zależności od ustawionej przez nas na sterowniku temperatury. Na wysokość temperatury w komorze ma również wpływ grzałka generatora dymu, która ma moc 110 W. Powoduje ona rozgrzewanie zrębek wędzarniczych, aby produkowały czysty wędzarniczy dym. Działanie tej grzałki może rozgrzać komorę wędzarniczą nawet do 50°C.

 

 wędzarnia Borniak UWDT-70

Generator Dymu

Generator wytwarza dym wędzarniczy powstający podczas spalania zrębków. Spirala przesuwa wiórki na grzałkę gdzie są one spalane i zrzucane do pojemnika znajdującego się poniżej. Proces ten odbywa się bez przerwy co gwarantuje doskonałe zadymienie komory podczas całego wędzenia i przekłada się na doskonałą jakość poddawanych wędzeniu wyrobów. Generator dymu podłączamy przewodem do panelu sterowania, dzięki czemu wszystkie czynności związane z obsługą wędzarni wykonujemy za pomocą przełączników i głównego pokrętła.

 

 grzałka generatora dymu Borniak

Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin. Po przeliczeniu można uznać że w zależności od rodzaju zrębek koszt jednej godziny wędzenia w wędzarni Borniak UWDT-70 Simple mieści się między 0,95-1,45 zł/h

 

Nowa Misa Odgrodowa

Wędzarnia UWDT-70  wyposażono w nową misę odgrodową, usprawniającą przepływ powietrza oraz odprowadzanie tłuszczy. To bardzo ważny element wędzarni umieszczony w dolnej części komory nad grzałką generatora dymu. Tu gromadzą się skropliny powstające w wyniku oddziaływania wysokich temperatur na wędzone produkty. Konstrukcja misy odgrodowej umożliwia odprowadzenie tłuszczu do misy umieszczonej poniżej. Piętrowy układ otworów misy gwarantuje prawidłowy przepływ dymu wędzarniczego w całej komorze wędzarni.

Misa odgrodowa Borniak Polgrill

 

Izolacja ścian i drzwi wędzarni

Solidna konstrukcja wędzarni UWDT-70 ma na celu utrzymanie jak największej ilości ciepła w komorze wędzarniczej. Zmniejsza to zużycie energii elektrycznej i zdecydowanie obniża koszty wędzenia. Uzyskano to dzięki zastosowaniu podwójnych ścian komory wypełnionych wewnątrz pianką poliuretanową. Duże znaczenie mają również izolowane drzwi komory z zamknięciem na magnes. Solidna uszczelka silikonowa izolująca drzwi dodatkowo zatrzymuje ciepło wewnątrz urządzenia i nie wypuszcza dymu na zewnątrz.

Borniak UWDT-70 Polgrill

Zewnętrzne ścianki wykonane są z blachy alu-cynk, która z powodzeniem poradzi sobie ze zmiennymi warunkami panującymi na zewnątrz. Wewnątrz komora wędzenia wykonana jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest do kontaktu z żywnością.  

Regulacja przepływu dymu

Wędzarnia cyfrowa Borniak UWDT-70 wyposażona jest w kominek z szybrem służący do regulacji dymu w komorze. Każde wędzenie powinno odbywać się w kontrolowanych warunkach, a jednym z podstawowych czynników jest właśnie odpowiednia i powtarzalna ilość dymu. Na spodzie rury kominka znajduje się tacka której zadaniem jest wyłapywanie  nieczystości skraplających się w kominie podczas wędzenia, by nie dopuścić ich do kontaktu z żywnością.  

regulacja przepływu dymu Borniak uwdt-70

 

Stopy czy Koła

Nowe uchwyty montażowe ułatwiają regulację wysokości stóp wędzarni. W razie potrzeby można je także wymienić na kółka by bez noszenia można było zmieniać położenie wędzarni. Standardowo wędzarnia wyposażona jest w regulowane stopy. Koła nie wchodzą w skład wędzarni i można je dokupić w naszym sklepie.

koła do wędzarni Borniak uwd-70V1.4 Polgrill

Jak obniżyć temperaturę w wędzarniach Borniak

Wiele produktów wymaga wędzenia w temperaturach poniżej 50°C. To przede wszystkim ryby, sery i niektóre owoce, ale w niskich temperaturach wędzimy także mięso i drób. Im temperatura w wędzarni jest niższa, tym proces wędzenia powinien być wydłużony, a wyroby bez konserwantów uzyskują dłuższy okres przydatności do spożycia.

przystawka zimnego wędzenia

Aby uzyskać tak obniżoną temperaturę w komorze wędzarni Borniak musimy zastosować Przystawkę do wędzenia na zimno. To dodatkowe wyposażenie, pozwoli na zdecydowane obniżenie temperatury w komorze. Przystawka zimnego wędzenia to specjalny pojemnik, w którym umieszczamy wyjęty z wędzarni generator dymu. Dzięki temu grzałka generatora nie rozgrzewa już komory wędzarni. Teraz dym produkowany jest z dala od wędzarni i przesyłany do jej wnętrza elastyczną rurą spiro. Im bardziej rozciągnięta jest rura tym temperatura dymu wysyłanego do wędzarni jest bliższa temperatury zewnętrznej. Przystawka nie wchodzi w skład wędzarni. Jest odrębnym produktem w naszym sklepie.

 

 przystawka zimnego dymu borniak Polgrill

 

Wszystkie wędzarnie Borniak i wędzone w nich produkty są zgodne z normą potwierdzającą jakość. Zawartość benzo[a]pirenu w uwędzonej kiełbasie wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.

normy zrębek borniak Polgrill

  

W skład podstawowego zestawu wędzarni UWDT-70 wchodzi:

  • Szafa wędzarnicza UWDT-70 (poj. 70 L)
  • Generator Dymu GD-01
  • Sterownik Cyfrowy PID Simple
  • Timer: automat wyłączający wędzarnię po zadanym okresie wędzenia.
  • Zrębki wędzarnicze w ilości 10L ( na ok. 5 wędzeń)
  • Poprzeczki do zawieszania 3x
  • Misa odgrodowa usprawniającą przepływ powietrza oraz odprowadzanie tłuszczy
  • Regulowane stopki regulacyjne z możliwością wymiany na kółka
  • Miseczka na wodę i resztki spalonych zrębek wędzarniczych 2x
  • Uchwyty do przenoszenia 2x
  • Kominek z szybrem
  • Pokrywka do generatora dymu
  • Ociekacz pod kominkiem
  • Półka 1 sztuka
  • Haki S (5 szt.)
  • Haki podwójne (5 szt)
  • Kabel zasilający

 wędzarnia borniak uwdt-70 Polgrill

  Parametry techniczne:

  • Moc grzałki komory  500W
  • Napięcie znamionowe 230V
  • Bezpiecznik komory 8A
  • Moc grzałki generatora 110W
  • Bezpiecznik generatora 1,25A
  • Pojemność zasypu generatora 2L
  • Długość 395 mm
  • Szerokość 623 mm
  • Wysokość 1025 mm
  • Pojemność komory 70L
  • Szerokość wewnętrzna 400 mm
  • Długość wewnętrzna 300 mm
  • Wysokość wewnętrzna 600 mm
  • Maksymalny wsad 10 kg
  • Ilość półek max.6
  • Średnica komina 80 mm
  • Maksymalna temperatura 120 C
  • Materiał AluZynk + Stal Nierdzewna
  • Wymiary opakowania 520/430/920 mm
  • Gwarancja 24 miesiące
  • Waga 24 kg (z kartonem 26 kg)

wędzarnia Borniak UWDT-70 Polgrill

Dlaczego warto mieć wędzarnię Borniak UWDT-70:

  • Zewnętrzna konstrukcja - ALU-Cynk odporny na warunki atmosferyczne.
  • Wewnętrzna konstrukcja - stal nierdzewna z atestem do kontaktu z żywnością.
  • Szczelne drzwi z zamknięciem magnetycznym i uszczelką sylikonową.
  • Pojemność komory wędzenia: 70 l (10 kg mięsa, ok 8 kg kiełbasy).
  • Możliwość wędzenia: na półkach, poprzeczkach lub hakach
  • Wydajny generator dymu GD-01 zapewniający spalanie zrębek i produkcję dymu
  • Sterownik Simple by Borniak :optymalne i funkcjonalne sterowanie cyfrowe utrzymujące stabilną temperaturę podczas całego procesu wędzenia.
  • Timer : automat wyłączający wędzarnię po zadanym okresie wędzenia.
  • Grzałka komory i radiator - Odpowiadają za parametry grzewcze w komorze.
  • Kominek z szybrem - Regulacja gęstości dymu w komorze.
  • Ociekacz szybra - Eliminuje ściekający z kominka osad.
  • Nowa Misa Odgrodowa - usprawnia przepływ powietrza oraz odprowadzanie tłuszczy 
  • Nowe stopki regulacyjne z możliwością wymiany na kółka, aby usprawnić przemieszczanie urządzenia.
  • Energooszczędna – maksymalny pobór prądu: 0,6 kW na godzinę użytkowania.
  • Tania eksploatacja - 2 litry zrębek:maksymalnie 8 godzin wytwarzania dymu.
  • Koszt zrębek- zależny od rodzaju drewna wędzarniczego od 0,95- 1,45 zł/h wędzenia 

Wędzarnia borniak uwdt-70 polgrill

 Czy wędzarnia Borniak to dobry wybór ?

Tradycyjne metody wędzenia są bezkonkurencyjne dlatego dążąc do perfekcji, stale poszerzamy ofertę i podnosimy jakość produktów oferowanych w naszym sklepie. Obecnie najwygodniejszymi pod względem użytkowania i ekonomi są wędzarnie Borniak. To polski producent wędzarni elektrycznych, które do produkcji dymu wykorzystują zrębki wędzarnicze wyselekcjonowane z drzew liściastych rosnących w czystych ekologicznie rejonach Polski. Spalane w wędzarniach Borniak zrębki produkują całkowicie naturalny, wolny od chemicznych dodatków, pyłów i zanieczyszczeń dym przenikający i konserwujący wędzone produkty.

    Zobacz Jakie to proste

wędzarnie borniak Polgrill

 

 Kupując na tej stronie otrzymasz książkę z przepisami do wędzenia gratis.

Książka i wędzeniu potraw

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Aktywna weryfikacja, każdy może dodać opinie, włączona moderacja: Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium