do kasy suma: 0,00 zł

Masz pytania? zadzwoń: 502 420 403 lub 512 922 386 Tel stacjonarny: (22) 756 89 12 lub (22) 756 89 15 

Promocje
Grill gazowy Campingaz Classic EXS Seria 2
Grill gazowy Campingaz Classic EXS Seria 2
1 599,00 zł 1 199,00 zł
Szczypce Campingaz PREMIUM BBQ
Szczypce Campingaz PREMIUM BBQ
160,00 zł 139,00 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

CA Raty 0% Broil King, Napoleon, Borniak

Smoker Borniak BBQ BBDS-150 SIMPLE INOX V1.4

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5 999,00 zł 5999.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Wędzarnia Elektryczna Smoker Borniak BBQ BBDS-150 SIMPLE INOX

kat. BBDS-150V1.4

Wędzarnia elektryczna Smoker Borniak BBDS-150  sprawdził się już na polskim rynku. Doskonale nadaje się do szybkiego domowego wędzenia, ale często korzystają z niej firmy Gastronomiczne, Cateringowe i Hotele. Dzięki wzmocnionej mocy grzałek do 1900 W urządzenie bardzo szybko się nagrzewa do temperatury nawet 150 °C.  Taką temperaturę możemy utrzymywać przez cały proces wędzenia, co zdecydowanie skraca jego czas.  To też temperatura wystarczająca do pieczenia i wędzenia jednocześnie. Generator wytwarza odpowiednią powtarzalną ilość dymu wędzarniczego, który otacza umieszczone wewnątrz produkty. Wędzarnia elektryczna

borniak BBDS-150 Polgrill

Sterownik PID Simple

Teraz Smoker Borniak BBDS-150 wyposażono w nowy system sterowania, który znacznie ułatwia obsługę wędzarni i poprawia warunki wędzenia. Elektroniczny sterownik Simple czuwa nie tylko nad skuteczną pracą generatora produkującego wędzarniczy dym, ale także nad temperaturą. Dzięki temu Smoker Borniak BBDST-150 jest praktycznie bezobsługowy. Temperatura jest tu pod stałą kontrolą, a my musimy jedynie wyłączyć wędzarnię gdy  dobiegnie końca wędzarnia.

 

 sterownik pid borniak bbds-150

Półki, Poprzeczki, Haki

Smoker BBDS-150 ma pojemność 150 L dzięki czemu zmieścimy w niej nawet 20 kg wsadu. Wyroby możemy wędzić w pozycji leżącej  lub w pozycji wiszącej  na hakach dzięki wykorzystaniu poprzeczek. W wędzarni Borniak BBDS-150 możemy wędzić również na 7 półkach równocześnie, dzięki bocznym uchwytom do ich mocowania. Jest to szczególnie przydatne do wędzenia serów i ryb układanych na wędzarniczych półkach. Przy zastosowaniu wszystkich 7 półek odległość między półkami wynosi ok 9 cm. Jeśli nie jest ona wystarczająca dla wędzonych przez nas produktów, możemy dowolnie manewrować ilością półek by dostosować je do naszych potrzeb.

 

 smoker borniak bbdst-150 polgrill

 

Grzałki komory wędzarniczej

Komora smokera BBDS-150 wyposażona jest w  grzałkę o mocy 1900 W, która gwarantuje szybkie osiągnięcie temperatury do 150°C. Włącza się ona w zależności od ustawionej przez nas na sterowniku temperatury. Na wysokość temperatury w komorze ma również wpływ grzałka generatora dymu, która ma moc 115 W. Powoduje ona rozgrzewanie zrębek wędzarniczych, aby produkowały czysty wędzarniczy dym. Działanie tej grzałki może rozgrzać komorę wędzarniczą nawet do 50°C.

 

 grzałka smokera BBDST-70 borniak

 

Generator Dymu odpowiada za produkcję dymu wędzarniczego

Generator wytwarza dym wędzarniczy powstający podczas spalania zrębków. Spirala przesuwa wiórki na grzałkę gdzie są one spalane i zrzucane do pojemnika znajdującego się poniżej. Proces ten odbywa się bez przerwy co gwarantuje doskonałe zadymienie komory podczas całego wędzenia i przekłada się na doskonałą jakość poddawanych wędzeniu wyrobów. Generator dymu podłączamy przewodem do panelu sterowania, dzięki czemu wszystkie czynności związane z obsługą wędzarni wykonujemy za pomocą przełączników i głównego pokrętła.

 

 generator GDS-01 Borniak Polgrill

 

Zasypanie zasobnika generatora wiórkami ( 2 l.) pozwoli na wędzenie około ośmiu godzin. Po przeliczeniu można uznać że w zależności od rodzaju zrębek koszt jednej godziny wędzenia w Smokerze Borniak BBDS-150 Simple mieści się między 0,95-1,45 zł/h

 

generator dymu borniak Polgrill

Nowa Misa Odgrodowa

Wędzarnia BBDS-150 wyposażono w nową misę odgrodową, usprawniającą przepływ powietrza oraz odprowadzanie tłuszczy. To bardzo ważny element wędzarni umieszczony w dolnej części komory nad grzałką generatora dymu. Tu gromadzą się skropliny powstające w wyniku oddziaływania wysokich temperatur na wędzone produkty. Konstrukcja misy odgrodowej umożliwia odprowadzenie tłuszczu do misy umieszczonej poniżej. Piętrowy układ otworów misy gwarantuje prawidłowy przepływ dymu wędzarniczego w całej komorze wędzarni.

misa odgrodowa borniak Polgrill

Izolacja ścian i drzwi wędzarni

Solidna konstrukcja Smokera Borniak BBDS-150 ma na celu utrzymanie jak największej ilości ciepła w komorze wędzarniczej. Zmniejsza to zużycie energii elektrycznej i zdecydowanie obniża koszty wędzenia. Uzyskano to dzięki zastosowaniu podwójnych ścian komory wypełnionych wewnątrz pianką poliuretanową. Duże znaczenie mają również izolowane drzwi komory z zamknięciem na magnes. Solidna uszczelka silikonowa izolująca drzwi dodatkowo zatrzymuje ciepło wewnątrz urządzenia i nie wypuszcza dymu na zewnątrz.

 

 komora wędzarni bbdst-70 Polgrill

Zewnętrzne ścianki wykonane są ze stali nierdzewnej, która z powodzeniem poradzi sobie ze zmiennymi warunkami panującymi na zewnątrz. Wewnątrz komora wędzenia wykonana jest  z blachy nierdzewnej posiadającej atest do kontaktu z żywnością.  

BBDS-150 Borniak

Regulacja przepływu dymu

Każde wędzenie powinno odbywać się w kontrolowanych warunkach, a jednym z podstawowych czynników jest właśnie odpowiednia i powtarzalna ilość dymu. Wędzarnia cyfrowa Borniak BBDS-150 wyposażona jest w kominek z szybrem służący do regulacji dymu w komorze. Montowany w górnej ścianie kominek zaopatrzony został w prosty a zarazem bezawaryjny system służący kontroli ilości dymu w wędzarni. Polega on na przymykaniu lub otwieraniu przepływu dymu z komory pierścieniem znajdującym się w kominie. Ten prosty manewr jest niezbędny aby kontrolować warunki zadymienia w komorze wędzenia

 

 szyber wędzarni borniak bbdst-70 polgrill

 

Na spodzie rury kominka znajduje się tacka której zadaniem jest wyłapywanie  nieczystości skraplających się w kominie podczas wędzenia, by nie dopuścić ich do kontaktu z żywnością.

Stopy lub Koła

Nowe uchwyty montażowe ułatwiają regulację wysokości stóp wędzarni. W razie potrzeby można je także wymienić na kółka by bez noszenia można było zmieniać położenie wędzarni. Standardowo wędzarnia wyposażona jest w regulowane stopy. Koła nie wchodzą w skład wędzarni i można je dokupić oddzielnie w naszym sklepie.

koła do wędzarni Borniak uwd-70V1.4 Polgrill

Jak obniżyć temperaturę w wędzarniach Borniak

Wiele produktów wymaga wędzenia w temperaturach poniżej 50°C. To przede wszystkim ryby, sery i niektóre owoce, ale w niskich temperaturach wędzimy także mięso i drób. Im temperatura w wędzarni jest niższa, tym proces wędzenia powinien być wydłużony, a wyroby bez konserwantów uzyskują dłuższy okres przydatności do spożycia.

przystawka zimnego dymu polgrill

 

Aby uzyskać tak obniżoną temperaturę w komorze wędzarni Borniak musimy zastosować Przystawkę do wędzenia na zimno. To dodatkowe wyposażenie, pozwoli na zdecydowane obniżenie temperatury w komorze. Przystawka zimnego wędzenia to specjalny pojemnik, w którym umieszczamy wyjęty z wędzarni generator dymu. Dzięki temu grzałka generatora nie rozgrzewa już komory wędzarni. Teraz dym produkowany jest z dala od wędzarni i przesyłany do jej wnętrza elastyczną rurą spiro. Im bardziej rozciągnięta jest rura tym temperatura dymu wysyłanego do wędzarni jest bliższa temperatury zewnętrznej otoczenia.

 normy dla zrębek borniak Polgrill

 

Wszystkie wędzarnie Borniak i wędzone w nich produkty są zgodne z normą potwierdzającą jakość. Zawartość benzo[a]pirenu w uwędzonej kiełbasie wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.

 wędzarnia BBDS-150 Polgrill

W skład podstawowego składu wędzarni BBDS-150 wchodzi:

  • Komora Wędzarnicza 1 szt.
  • Generator dymu 1 szt.
  • Sterownik PID Simple.
  • Zrębki wędzarnicze 2L 5 szt.
  • Stalowe poprzeczki wędzarnicze 3 szt.
  • Misa ociekowa 1 szt.
  • Regulowane nóżki 4 szt. z możliwością wymiany na kółka
  • Miseczki na wodę 2 szt.
  • Uchwyty do przenoszenia    2 szt.
  • Uchwyt do drzwi 1 szt.
  • Komin z szybrem 1 szt.
  • Pokrywka na generator dymu 1 szt.
  • Ociekacz 1 szt.
  • Kable zasilające 2 szt.
  • Misa BBQ  1 szt.
  • Ruszt wzmocniony  1 szt.
  • Przyprawa Magic Dust 1 szt.
  • Sterownik cyfrowy (Simple Digital) 1 szt.
  • Kabel przedłużający  1 szt.

 

Parametry techniczne:

  • Sterowanie Cyfrowe (PID Simple)
  • Pojemność komory 150L
  • Ilość półek max. 7
  • Maksymalny wsad 20kg
  • Maksymalna temperatura 150°C
  • Średnica komina 100mm
  • Materiał Stal Nierdzewna (wewnątrz i na zewnątrz)
  • Napięcie znamionowe 230V
  • Moc ogólna Smokera 2015W
  • Moc grzałki komory 1900W
  • Moc grzałki generatora dymu 110W
  • Bezpiecznik komory 6A
  • Bezpiecznik generatora 1.25A
  • Wymiary zewnętrzne (Długość X Szerokość X Wysokość) 520mm X 630mm X 1221mm
  • Wymiary zewnętrzne z generatorem (Długość X Szerokość X Wysokość) 520mm X 715mm X 1221mm
  • Wymiary wewnętrzne (Długość X Szerokość X Wysokość) 475mm X 530mm X 991mm
  • Wymiary komory (Długość X Szerokość X Wysokość) 420mm X 490mm X 755mm
  • Waga 36 kg
  • Gwarancja 24 miesiące

 

Dlaczego warto kupić Smoker Borniak BBDS-150 :

  • Zewnętrzna konstrukcja - Stal Nierdzewna odporna na warunki atmosferyczne.
  • Wewnętrzna konstrukcja - stal nierdzewna z atestem do kontaktu z żywnością.
  • Szczelne drzwi z zamknięciem magnetycznym i uszczelką sylikonową.
  • Pojemność komory wędzenia: 150 l (20 kg mięsa, ok 16 kg kiełbasy).
  • Możliwość wędzenia: na półkach, poprzeczkach lub hakach
  • Wydajny generator dymu GDS-01 zapewniający spalanie zrębek i produkcję dymu
  • Sterownik Simple by Borniak :optymalne i funkcjonalne sterowanie cyfrowe utrzymujące stabilną temperaturę podczas całego procesu wędzenia.
  • Grzałka komory i radiator - Odpowiadają za parametry grzewcze w komorze.
  • Kominek z szybrem - Regulacja gęstości dymu w komorze.
  • Ociekacz szybra - Eliminuje ściekający z kominka osad.
  • Nowa Misa Odgrodowa - usprawnia przepływ powietrza oraz odprowadzanie tłuszczy 
  • Nowe stopki regulacyjne z możliwością wymiany na kółka, aby usprawnić przemieszczanie urządzenia.
  • Energooszczędna – maksymalny pobór prądu: 0,6 kW na godzinę użytkowania.
  • Tania eksploatacja - 2 litry zrębek: Około 8 godzin wytwarzania dymu.
  • Koszt zrębek- zależny od rodzaju drewna wędzarniczego od 0,95- 1,45 zł/h wędzenia

 

Czy wędzarnie firmy Borniak to dobry wybór ?
 
Tradycyjne metody wędzenia są bezkonkurencyjne dlatego dążąc do perfekcji, stale poszerzamy ofertę i podnosimy jakość produktów oferowanych w naszym sklepie. Obecnie najwygodniejszymi pod względem użytkowania i ekonomi są wędzarnie Borniak. To polski producent wędzarni elektrycznych, które do produkcji dymu wykorzystują zrębki wędzarnicze wyselekcjonowane z drzew liściastych rosnących w czystych ekologicznie rejonach Polski. Spalane w wędzarniach Borniak zrębki produkują całkowicie naturalny, wolny od chemicznych dodatków, pyłów i zanieczyszczeń dym przenikający i konserwujący wędzone produkty. 
 
wędzone wyroby w wędzarni Borniak Polgrill
 

 Kupując na tej stronie otrzymasz książkę z przepisami do wędzenia gratis.

Książka i wędzeniu potraw

 

 borniak- bbds-150 polgrill

 

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Aktywna weryfikacja, każdy może dodać opinie, włączona moderacja: Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium