



Wędzarnia elektryczna Borniak UWD-150 Digital Simple

Opis
Borniak UWD-150 Zestaw podstawowy
Wędzarnia Borniak UWD-150 to sprawdzony produkt na polskim rynku doskonale nadający się do domowego wędzenia. Nowością jest zastosowanie elektronicznego systemu sterowania wędzarnią, który znacznie ułatwia jej obsługę i poprawia warunki wędzenia. Wędzarnia UWD- 150 ma pojemność 150 L dzięki czemu zmieścimy w niej nawet 20 kg wsadu. Wyroby możemy wędzić w pozycji leżącej lub w pozycji wiszącej na hakach dzięki wykorzystaniu poprzeczek. W komorze wędzarni umieszczono grzałki o mocy 1400 wat, które pozwalają na osiągnięcie temperatury do 120°C.
W skład podstawowego zestawu wędzarni wchodzi:
- Szafa wędzarnicza UWD-150
- Generator Dymu GD-01
- Zrębek wędzarniczych 10L ( co starczy na ok.5-7 wędzeń)
- Poprzeczki do zawieszania 3x
- Misa odgrodowa (ociekacz)
- Regulowane nóżki 4x
- Miseczka na wodę
- Uchwyty do przenoszenia 2x
- Kominek z szybrem
- Pokrywka do generatora dymu
- Ociekacz pod kominkiem
- Półka 1 sztuka
- Haki S (5 szt.)
- Haki podwójne(5szt)
- Kabel zasilający
Kupując na tej stronie otrzymasz książkę z przepisami do wędzenia gratis.
Wędzarnia Borniak to doskonały stosunek jakości do ceny. Ten polski producent proponuje dwa rodzaje wędzarni elektrycznych o pojemności 150 L, które doskonale sprawdzają się podczas wędzenia większych ilości potraw lub większych gabarytowo przysmaków np. dziczyzny. Występuje ona w dwóch wariantach: podstawowym oraz rozszerzonym. Każda z tych wersji jest oddzielnym produktem w naszym sklepie.
Parametry techniczne:
- Moc grzałki komory 1400W
- Napięcie znamionowe 230V
- Bezpiecznik komory 8A
- Moc grzałki generatora 110W
- Bezpiecznik generatora 1,25A
- Pojemność zasypu generatora 2L
- Długość 515 mm
- Szerokość 713 mm
- Wysokość 1205 mm
- Pojemność komory 150L
- Szerokość wewnętrzna 485 mm
- Długość wewnętrzna 420 mm
- Wysokość wewnętrzna 730 mm
- Maksymalny wsad 20 kg
- Ilość uchwytów do półek 7
- Średnica komina 100 mm
- Maksymalna temperatura 120 C
- Materiał Alucynk + Stal Nierdzewna(wewnątrz)
- Wymiary opakowania 60/56/105 cm
- Gwarancja 24 miesiące
- Waga 33 kg
Sterowanie temperaturą odbywa się za pomocą elektronicznego panela cyfrowego (PID) który montowany jest na lewej ścianie komory wędzenia. W przypadku wędzenia na zimno grzałkę wyłączamy za pomocą przycisku.
Kominek z szyberkiem zastosowany w tych wędzarniach służy do regulacji dymu w komorze ponieważ każde wędzenie musi odbywać się w kontrolowanych warunkach, a jednym z podstawowych czynników jest właśnie odpowiednia i powtarzalna ilość dymu. Na dole kominka znajduje się tacka która będzie wyłapywać wszystkie nieczystości skraplające się podczas wędzenia i nie dopuści ich do kontaktu z żywnością.
Wędzarnie Borniak należą do najlepszych produktów do wędzenia na rynku i zbierają bardzo pochlebne opinie. Istotnym jest, że produkty te są nieustannie modernizowane eliminując niedogodności zgłaszane przez ich użytkowników. Wyróżnia je konstrukcja mająca na celu utrzymanie jak największej ilości ciepła w komorze wędzarniczej. Uzyskujemy to dzięki podwójnym ściankom wypełnionym wewnątrz pianką poliuretanową oraz drzwiczkom z zamknięciem na magnes. Nowa uszczelka silikonowa izolująca drzwi dodatkowo zatrzymuje ciepło wewnątrz urządzenia. Zewnętrzne ścianki wykonane są z blachy alu-cynk, która z powodzeniem poradzi sobie ze zmiennymi warunkami panującymi na zewnątrz. Wewnątrz komora wędzenia wykonana jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest do kontaktu z żywnością.
Generator wytwarza dym wędzarniczy powstający podczas spalania zrębków. Spirala przesuwa wiórki na grzałkę gdzie są one spalane i zrzucane do pojemnika znajdującego się poniżej. Proces ten odbywa się bez przerw co gwarantuje doskonałe zadymienie komory podczas całego wędzenia i przekłada się na doskonałą jakość poddawanych wędzeniu wyrobów. Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin. Po przeliczeniu można uznać że jest to ok. 30 gr. na jedną godzinę wędzenia.
Wszystkie wędzarnie Borniak są zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w uwędzonej kiełbasie wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.
traszkaikorek
Mamy i wędzimy od tygodnia.Wszystko wychodzi idealnie. Polgrill dostarczył wędzarnię w 24 godziny i już wędzimy ku uciesze wczasowiczów.Polecamy produkt i dealera firmę Polgrill z Chyliczek.
Ludwigcert
Tak prostego urządzenia do wędzenia jeszcze nie widziałem. Wędzarnia UWD-150 jest po prostu mega i robi wszystko sama.
Dariusz
Mam wędzarnię od roku sprawdza się Super