do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Promocje
Wędzarnia domowa Borniak UW-70 2018r
Wędzarnia domowa Borniak UW-70 2018r
1 699,00 zł 1 599,00 zł
szt.
Wędzarnia domowa Borniak UW-150
Wędzarnia domowa Borniak UW-150
2 299,00 zł 2 185,00 zł
szt.
Grill gazowy Napoleon T410SB
Grill gazowy Napoleon T410SB
3 399,00 zł 2 699,00 zł
szt.
Grill gazowy Napoleon LE485 RSIBPSS (LE3)
Grill gazowy Napoleon LE485 RSIBPSS (LE3)
5 999,00 zł 5 199,00 zł
szt.
Grill gazowy Napoleon LEX485RSIB
Grill gazowy Napoleon LEX485RSIB
7 499,00 zł 6 499,00 zł
szt.
Grill gazowy Napoleon T495 SB
Grill gazowy Napoleon T495 SB
4 299,00 zł 3 299,00 zł
szt.
Cooler ogrodowy miętowy
Cooler ogrodowy miętowy
999,00 zł 775,00 zł
szt.
Cooler ogrodowy czerwony
Cooler ogrodowy czerwony
999,00 zł 775,00 zł
szt.
Cooler ogrodowy, styl klasyczny
Cooler ogrodowy, styl klasyczny
1 249,00 zł 970,00 zł
szt.
Cooler ogrodowy, wózek
Cooler ogrodowy, wózek
1 125,00 zł 870,00 zł
szt.
Cooler ogrodowy czarny
Cooler ogrodowy czarny
999,00 zł 775,00 zł
szt.
Produkt dnia
Grill gazowy Napoleon Prestige PRO 665 RSIB
Grill gazowy Napoleon Prestige PRO 665 RSIB
18 999,00 zł
szt.
Cooler ogrodowy czerwony
Cooler ogrodowy czerwony
999,00 zł 775,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Smoker Cyfrowy Borniak BBD-150 Digital

Dostępność: dostępny na zamówienie
Cena: 3 399,00 zł 3399.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Borniak
Kod produktu: BBD-150

Opis

 

Smoker Borniak BBD-150 Digital

 

Smoker Borniak BBD-150  to nowy produkt na polskim rynku doskonale nadający się do domowego wędzenia. Dzięki wzmocnionej mocy grzałek do 1900 W urządzenie bardzo szybko się nagrzewa do temperatury nawet 150 °C i jest w stanie utrzymywać tak wysoką temperaturę co zdecydowanie skraca proces wędzenia. Generator wytwarza odpowiednią powtarzalną ilość dymu wędzarniczego, który otacza umieszczone wewnątrz produkty. Smoker BBD-150 ma pojemność 150 L dzięki czemu zmieścimy w niej nawet 20 kg wsadu. Wyroby możemy wędzić w pozycji leżącej  lub w pozycji wiszącej  na hakach dzięki wykorzystaniu poprzeczek.

borniak bbd 150 

 Kupując na tej stronie otrzymasz książkę z przepisami do wędzenia gratis.

Książka i wędzeniu potraw

 

Wędzarnia Borniak to doskonały stosunek jakości do ceny. Ten polski producent proponuje dwa rodzaje smokerów/wędzarni elektrycznych. Większy z nich model BBD-150 ma pojemność 150L i występuje w dwóch wariantach podstawowym i rozszerzonym. Każda z tych wersji jest oddzielnym produktem w naszym sklepie.

 

  Poniżej porównanie poszczególnych wędzarni

L.p.
Nazwa
Podstawowy
Rozszerzony
1 Osuszacz
obrazek
obrazek
2 Półka
obrazek 1 szt.
obrazek 3 szt.
3 Termometr do żywności TR-10
obrazek
obrazek
4 Haki S (5 szt.)
obrazek
obrazek
5 Haki S asymetryczne (5 szt.)
obrazek
obrazek
6 Haki wkręcane (5 szt.)
obrazek
obrazek
7 Haki podwójne (5 szt.)
obrazek
obrazek
8 Hak do ryb typ 20
obrazek
obrazek 4 szt.
9 Siatka wędliniarska roz. M 5m
obrazek
obrazek
10 Pokrowiec
obrazek
obrazek
11 Przystawka do zimnego wędzenia z rurą flex
obrazek
obrazek
12 Przyprawa do ryb
obrazek
obrazek
  Cena
3399 pln
4198 pln

 

Parametry techniczne:

  • Sterowanie Cyfrowe (PID)
  • Pojemność komory 150L
  • Ilość półek max 7
  • Maksymalny wsad 20kg
  • Maksymalna temperatura 150°C
  • Średnica komina 100mm
  • Materiał Alu-Cynk (+ Stal Nierdzewna wewnątrz)
  • Napięcie znamionowe 230V
  • Moc 2015W
  • Moc grzałki komory 1900W
  • Bezpiecznik komory 8A
  • Bezpiecznik generatora 1.25A
  • Wymiary zewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 520mm x 630mm x 1221mm
  • Wymiary zewnętrzne z generatorem (Długość x Szerokość x Wysokość) 520mm x 715mm x 1221mm
  • Wymiary wewnętrzne (Długość x Szerokość x Wysokość) 475mm x 530mm x 991mm
  • Wymiary komory (Długość x Szerokość x Wysokość) 420mm x 490mm x 755mm
  • Waga 28.5kg
  • Gwarancja 24 miesiące

 

Grzałka w wędzarni UW-70 Comfort

 

Smoker BBQ BBD-150 wyposażony został w grzałki o maksymalnej mocy 1900W. Jest to w zupełności wystarczająca moc do uwędzenia nawet większego wsadu. Sterowanie temperaturą odbywa się za pomocą elektronicznego panela cyfrowego (PID) który montowany jest na lewej ścianie komory wędzenia. W przypadku wędzenia na zimno grzałkę wyłączamy za pomocą przycisku.

 

 

 

W każdym procesie wędzenia tworzą się soki skapujące czy to z potraw na grzałkę czy to z wylotu komina w kierunku potraw. Aby zapobiec tym niepożądanym efektom zastosowane zostały dwa okapniki chroniące żywność oraz grzałki wędzarni.

 

Okapniki chroniące żywność oraz grzałki przed zniszczeniem

 

Montowany w górnej scianie kominek zaopatrzony został w prosty, a zarazem bezawaryjny system służący kontroli ilości dymu w wędzarni. Polega on na przymykaniu lub otwieraniu przepływu dymu z komory pierścieniem znajdującym się w kominie. Ten prosty manewr jest niezbędny aby kontrolować warunki zadymienia w komorze wędzenia.

 

Szyber borniaka

 

Smokery Borniak wyróżnia konstrukcja mająca na celu utrzymanie jak największej ilości ciepła w komorze wędzarniczej. Uzyskujemy to dzięki podwójnym ściankom wypełnionym wewnątrz pianką poliuretanową oraz drzwiczkom z zamknięciem na magnes. Nowa uszczelka silikonowa izolująca drzwi dodatkowo zatrzymuje ciepło wewnątrz urządzenia. Zewnętrzne ścianki wykonane są z alu-cynku który z powodzeniem poradzi sobie ze zmiennymi warunkami panującymi na zewnątrz. Wewnątrz komora wędzenia wykonana jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest do kontaktu z żywnością.

 

 Uszczelka silikonowa w wędzarni Borniak

 

Generator dymu wędzarni wyposażony jest w grzałkę oraz spiralę. Spirala kręci się z równą prędkością przemieszczając zrębki na grzałkę gdzie są spalane. Kolejne zrębki zrzucają te spalone do misy z wodą. Dzięki temu dym w wędzarni jest stale produkowany i powoduje że potrawy mają bogaty smak, piękny kolor i wyśmienity aromat. Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin. Po przeliczeniu można uznać że jest to ok. 30 gr. na jedną godzinę wędzenia.

 Generator dymu Borniak

spirala generatora dymu Borniak

Umieszczona w komorze wędzarni część generatora dymu

 

 Wędzenie w Borniakach jest zgodne z normą z 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w uwędzonej kiełbasie wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl
Sklep internetowy Shoper.pl