do kasy suma: 0,00 zł

Masz pytania? zadzwoń: 502 420 403 lub 512 922 386 Tel stacjonarny: (22) 756 89 12 lub (22) 756 89 15 

Promocje
Cooler ogrodowy miętowy
Cooler ogrodowy miętowy
999,00 zł 775,00 zł
szt.
Cooler ogrodowy czerwony
Cooler ogrodowy czerwony
999,00 zł 775,00 zł
szt.
Cooler ogrodowy, styl klasyczny
Cooler ogrodowy, styl klasyczny
1 249,00 zł 970,00 zł
szt.
Cooler ogrodowy, wózek
Cooler ogrodowy, wózek
1 125,00 zł 870,00 zł
Cooler ogrodowy czarny
Cooler ogrodowy czarny
999,00 zł 775,00 zł
Grill gazowy Campingaz RBS EXS SERIA 4
Grill gazowy Campingaz RBS EXS SERIA 4
3 999,00 zł 3 799,00 zł
Grill gazowy Campingaz MASTER WOODY SERIA 3
Grill gazowy Campingaz MASTER WOODY SERIA 3
4 699,00 zł 4 399,00 zł
Grill gazowy Campingaz RBS LS SERIA 3
Grill gazowy Campingaz RBS LS SERIA 3
3 499,99 zł 3 139,00 zł
Grill gazowy Campingaz Woody L Seria 4
Grill gazowy Campingaz Woody L Seria 4
2 299,00 zł 2 189,00 zł
Grill gazowy Campingaz Classic EXS Seria 2
Grill gazowy Campingaz Classic EXS Seria 2
1 599,00 zł 1 199,00 zł
Szczypce Campingaz PREMIUM BBQ
Szczypce Campingaz PREMIUM BBQ
159,99 zł 139,00 zł
Grill gazowy Campingaz Woody LD Seria 3
Grill gazowy Campingaz Woody LD Seria 3
1 999,00 zł 1 459,00 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Statystyki
Produkty:
1523
Kategorie:
128
Nowości:
8
Promocje:
13
Mała wędzarnia domowa, Borniak czy Bradley ?

Mała wędzarnia domowa

Wędzarnie Borniak o pojemności 70 litrów możemy zaliczyć do małych wędzarni domowych. Mała to pojęcie względne i dla niektórych wędzarnia o wymiarach 100 x 62 x 40 cm wcale nie jest mała. Jednak ten wymiar nie oddaje w pełni tej części wędzarni, w której umieszczamy przeznaczone do wędzenia produkty. Dolna część wędzarni, która zajmuje prawie 40 cm, przeznaczona jest na generator dymu z grzałką oraz misy i okapnik zbierający tłuszcz i soki wytapiające się podczas wędzenia. Użytkowa wysokość wewnętrzna to komora o wysokości 60 cm. Ściany takiej wędzarni mają uchwyty na półki lub poprzeczki. Możemy skorzystać maksymalnie z 6 półek o wymiarach 39 x 29 cm. Wówczas odległości pomiędzy półkami będą wynosiły ok.10 cm. To niewiele, ale wystarczająco do wędzenia serów i mniejszych ryb. Wyroby mięsne takie jak szynki, balerony czy schaby możemy również wędzić na półkach, jednak musimy ograniczyć ich ilość. Z doświadczenia wiemy, że na jednej półce zmieścimy np.

  • dwie szynki o wadze 2-2,4 kg.
  • dwa schaby środkowe
  • dwie większe karkówki na baleron
  • cztery średnie polędwiczki.

Wędząc te wyroby, musimy ograniczyć się do 4 półek lub wybrać sposób wędzenia na poprzeczkach, lub hakach. Wówczas możemy powiesić wyroby wykorzystując dwa piętra po 3 poprzeczki.

mała wedzarnia domowa

Rodzaje sterowania

Małe wędzarnie domowe Borniak są produkowane w kilku konfiguracjach różniących się sterownikami obsługującymi proces wędzenia oraz mocami grzałek wewnętrznych. Odnoście obudowy zewnętrznej, rozróżniamy małe wędzarnie domowe Borniak wykonane z Alucyku (UWD-70, BBD-70) i te, których szafa wędzarni wykonana została ze stali nierdzewnej (UWDS-70, BBDS-70)

Mała wędzarnia domowa Borniak UW-70 jako jedyna posiada sterowanie analogowe i kapilarę, która odpowiada za utrzymanie temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Kapilara ma pewną bezwładność dlatego różnice pomiędzy cyklami włączenia i wyłączenia się grzałek mogą wynosić do kilkunastu stopni. Aby je ograniczyć, nie powinniśmy zbyt często otwierać drzwi wędzarni podczas wędzenia.

sterownik analogowy borniak

Sterownik Simple

Pozostałe małe wędzarnie domowe zostały wyposażone w nowy produkowany specjalnie dla firmy Borniak dedykowany panel sterowania cyfrowego Simple. Został on zaprojektowany w sposób, który optymalizuje funkcjonalność, jakość pracy urządzeń i wygodę obsługi.

Sterowniki Simple, jakie posiadają teraz małe wędzarnie domowe UWD-70, UWDS-70 mają fabrycznie ustawioną maksymalną temperaturę wędzenia na 120 stopni C.

Smokery to wędzarnie o możliwości wędzenia w wyższych temperaturach (BBD-70, BBDS-70) One również wyposażone są w sterowniki Simple ze sterowaniem cyfrowym ustawionym fabrycznie na 150 stopni maksymalnej temperatury wędzenia. Smokery najczęściej są wykorzystywane przez firmy cateringowe, agroturystyczne i restauracje. Wszędzie tam, gdzie chcemy połączyć wędzenie z pieczeniem, by szybko przygotować posiłki dla gości.

sterownik simple borniak

Borniak czy Bradley ?

Podobnie jest w przypadku małych wędzarni kanadyjskiej firmy Bradley Smoker. Dzielą się one na te ze sterowaniem analogowym oraz bardziej zaawansowanym sterowaniem cyfrowym. Różnica pomiędzy wędzarniami Borniak i Bradley polega na sposobie wytwarzania dymu. W wędzarniach Borniak spalaniu ulegają luźne zrębki wędzarnicze umieszczone w pojemniku generatora dymu. Zasyp podajnika 2 litrami zrębek wystarcza na produkcję dymu przez ok.7-8 godzin. Bradley Smoker wykorzystuje zrębki formowane pod ciśnieniem w krążki. Spalają się one na grzałce generatora z częstotliwością 3 szt. na godzinę wędzenia. Sprowadzane z Kanady brykiety Bradley są droższe od zrębków, dlatego różnica kosztów wędzenia przemawia na korzyść wędzarni Borniak.

 

 wędzarnia borniak

 

  wędzarnia bradley smoker

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium