Proces wędzenia jest jednym z najstarszych sposobów konserwacji mięsa oraz innych produktów spożywczych. W dymie znajdują się związki chemiczne, które zabijają szkodliwe substancje, dzięki czemu wędliny, sery oraz ryby mogą być znacznie dłużej przechowywane niż klasycznie przyrządzone dania. Z drugiej strony cały proces pozytywnie wpływa także na smak, kolor oraz zapach poddawanych obróbce produktów.
Nowoczesne wędzarnie Borniak i Bradley
Najbardziej tradycyjnym rozwiązaniem są wędzarnie murowane, które można znaleźć w wielu miejscach w Polsce. Posiadają one jednak jedną wielką wadę – nie można ich przestawić. Dlatego w małych ogródkach nie mamy możliwości zastosowania tego typu konstrukcji. Jak się okazuje, wcale nie oznacza to, że nie możemy zrealizować swoich marzeń o odymionych przysmakach przygotowywanych w warunkach domowych. W sklepach dostępna jest między innymi wędzarnia Borniak wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii, takich jak wydajny system grzewczy, trwała izolacja termiczna ścianek, szczelność całej konstrukcji, generator dymu oraz mobilny panel sterowania, idealne uwędzenie potraw staje się jeszcze prostsze.
Wędzenie na grillu gazowym Broil King
Jak się okazuje, jeśli zdecydowaliśmy się na zakup profesjonalnego grilla zasilanego gazem, możemy wykorzystać go także podczas procesu wędzenia. Jak to możliwe? Znacząco wpływa na to sama budowa urządzenia. Właściwie każdy grill gazowy Broil King Signet, Imperial (lub pochodzący z innej serii) wykonany został z wysokiej jakości materiałów. Pokrywa piekarnika doskonale utrzymuje stałą temperaturę podczas przygotowywania potraw, co pozwala stworzyć bardzo korzystne warunki nie tylko do pieczenia, ale także wędzenia. Dodatkowym atutem jest aromatyzer, na którym można postawić brytfankę z wodą oraz ziołami, które po odparowaniu będą tworzyć idealne warunki dla wędzonych produktów. Pytanie, które często jest zadawane przez osoby decydujące się na grill gazowy Broil King Sovereign, brzmi: „a skąd weźmiemy dym”? Producent przewidział funkcję dymienia i stworzył skrzynkę do wędzenia, do której wsypuje się drewniane wiórki, a następnie układa ją na palniku, aby spowodować ich rozpalenie.
Wędzenie na grillu jest ciekawą alternatywą dla osób, które nie mają wystarczającej ilości miejsca lub nie chcą inwestować w profesjonalne wędzarnie Bradley, Borniak czy Broil King. Na ruszcie jesteśmy w stanie uzyskać bardzo dobrą jakość odymionych potraw, dlatego to doskonałe rozwiązanie, jeśli raz na jakiś czas chcemy przyrządzić domowe wędzonki.