Od dawna trwa spór pomiędzy amatorami grillowania tradycyjnego i zwolennikami przygotowywania potraw na gazie. Jedni próbują przekonać drugich, że to właśnie ich sposób pieczenia jest lepszy. Pewne jest jednak to, że ruszty zasilane butlą gazową pozwalają na przygotowanie bardziej aromatycznych i zdrowszych potraw. Jaka jest tego przyczyna?
Równomierne rozgrzewanie i brak sadzy
Jednym z elementów, w jaki zostały wyposażone grille gazowe, jest aromatyzer. W zależności od producenta i konkretnego rozwiązania przybiera on inną formę, jednak jego zadania zawsze są takie same. W niektórych modelach jest to ciągła falowana blacha, w innych natomiast zastosowano ażurowe płytki. Najbardziej profesjonalne przedsiębiorstwa starają się dbać o to, aby każdy grill gazowy miał indywidualnie dopasowany aromatyzer. Ten element budowy znajduje się nad palnikami. Jego głównym zadaniem jest utrzymanie równomiernej temperatury pod całą powierzchnią rusztu, co jest możliwe dzięki temu, że metal doskonale przewodzi ciepło. Na płycie osadzają się także tłuszcz, woda oraz sok, które pojawiają się podczas przygotowywania potraw. Dzięki temu nie mają one kontaktu z ogniem, nie zapalają się, co w rezultacie przyczynia się do ograniczenia powstawania sadzy i przypalenia potraw.
Na grillu gazowym przygotujesz bardziej aromatyczne potrawy
Wcześniej wspomniane zalety przynoszą jednak znacznie więcej korzyści. Na aromatyzerze osadzają się tłuszcz oraz sok z potraw, które spadając na rozgrzaną płytę, zaczynają parować. Dzięki temu pod przykryciem panują doskonałe warunki do pieczenia, co jest istotne szczególnie dla steków oraz innych potraw mięsnych. Równomierna dystrybucja ciepła, eliminacja spalania tłuszczy oraz bardziej aromatyczne potrawy to zalety, które sprawiają, że coraz więcej osób chce mieć grill gazowy. Ogrodowy ruszt w takim wydaniu sprawia, że posiłki są zdrowsze i zachowują przy tym wyjątkowy smak.
Długi czas eksploatacji grilla gazowego
Aromatyzer przyczynia się także do czasu, w jakim możemy bezawaryjnie korzystać z urządzenia. Grill na gaz jest znacznie prościej wyczyścić, ponieważ powstaje na nim mniej przypalonych, trudnych do usunięcia zabrudzeń – ułatwia to system ociekowy, który już w czasie pieczenia odprowadza nieodparowany tłuszcz do specjalnego pojemnika.
Aromatyzer jest więc bardzo istotną częścią grilla gazowego. Dlatego producenci dbają o to, aby element ten powstawał z wysokiej jakości stali, która nie tylko doskonale przewodzi ciepło, ale także jest łatwa w czyszczeniu i odporna na przywieranie zabrudzeń. Podczas wyboru odpowiedniego rusztu dla siebie warto więc zwrócić uwagę na ten detal całej konstrukcji.