do kasy suma: 0,00 zł

Masz pytania? zadzwoń:512 111 199 lub 502 420 403Tel stacjonarny: (22) 756 89 12 lub (22) 756 89 15 

Produkt dnia
Grill gazowy Napoleon Prestige PRO 825 RSBIPSS
Grill gazowy Napoleon Prestige PRO 825 RSBIPSS

30 999,00 zł

szt.
Łopatka do obracania Inox Landmann
Łopatka do obracania Inox Landmann

42,50 zł

Nóż Inox Landmann
Nóż Inox Landmann

35,00 zł

Grill Gazowy Broil King ROYAL 320
Grill Gazowy Broil King ROYAL 320

2 499,00 zł

Grill gazowy Napoleon  Rogue 365 PK
Grill gazowy Napoleon Rogue 365 PK

2 799,00 zł

szt.
Grill Gazowy Broil King Imperial S 690
Grill Gazowy Broil King Imperial S 690

21 799,00 zł

szt.
Grill elektryczny Krampouz Duo K BBQ/Plancha
Grill elektryczny Krampouz Duo K BBQ/Plancha

3 660,00 zł

szt.
Termometr Bezprzewodowy Meater +
Termometr Bezprzewodowy Meater +

459,00 zł

szt.
Termometr Bezprzewodowy Meater
Termometr Bezprzewodowy Meater

359,00 zł

szt.
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą
Zestaw do Pizzy Landmann Selection z Łopatą

169,15 zł

Producenci

Jaką funkcję w grillach gazowych pełni aromatyzer?

0

Od dawna trwa spór pomiędzy amatorami grillowania tradycyjnego i zwolennikami przygotowywania potraw na gazie. Jedni próbują przekonać drugich, że to właśnie ich sposób pieczenia jest lepszy. Pewne jest jednak to, że ruszty zasilane butlą gazową pozwalają na przygotowanie bardziej aromatycznych i zdrowszych potraw. Jaka jest tego przyczyna?

grill gazowy

Równomierne rozgrzewanie i brak sadzy

Jednym z elementów, w jaki zostały wyposażone grille gazowe, jest aromatyzer. W zależności od producenta i konkretnego rozwiązania przybiera on inną formę, jednak jego zadania zawsze są takie same. W niektórych modelach jest to ciągła falowana blacha, w innych natomiast zastosowano ażurowe płytki. Najbardziej profesjonalne przedsiębiorstwa starają się dbać o to, aby każdy grill gazowy miał indywidualnie dopasowany aromatyzer. Ten element budowy znajduje się nad palnikami. Jego głównym zadaniem jest utrzymanie równomiernej temperatury pod całą powierzchnią rusztu, co jest możliwe dzięki temu, że metal doskonale przewodzi ciepło. Na płycie osadzają się także tłuszcz, woda oraz sok, które pojawiają się podczas przygotowywania potraw. Dzięki temu nie mają one kontaktu z ogniem, nie zapalają się, co w rezultacie przyczynia się do ograniczenia powstawania sadzy i przypalenia potraw.

Na grillu gazowym przygotujesz bardziej aromatyczne potrawy

Wcześniej wspomniane zalety przynoszą jednak znacznie więcej korzyści. Na aromatyzerze osadzają się tłuszcz oraz sok z potraw, które spadając na rozgrzaną płytę, zaczynają parować. Dzięki temu pod przykryciem panują doskonałe warunki do pieczenia, co jest istotne szczególnie dla steków oraz innych potraw mięsnych. Równomierna dystrybucja ciepła, eliminacja spalania tłuszczy oraz bardziej aromatyczne potrawy to zalety, które sprawiają, że coraz więcej osób chce mieć grill gazowy. Ogrodowy ruszt w takim wydaniu sprawia, że posiłki są zdrowsze i zachowują przy tym wyjątkowy smak.

grill gazowy

Długi czas eksploatacji grilla gazowego

Aromatyzer przyczynia się także do czasu, w jakim możemy bezawaryjnie korzystać z urządzenia. Grill na gaz jest znacznie prościej wyczyścić, ponieważ powstaje na nim mniej przypalonych, trudnych do usunięcia zabrudzeń – ułatwia to system ociekowy, który już w czasie pieczenia odprowadza nieodparowany tłuszcz do specjalnego pojemnika.

Aromatyzer jest więc bardzo istotną częścią grilla gazowego. Dlatego producenci dbają o to, aby element ten powstawał z wysokiej jakości stali, która nie tylko doskonale przewodzi ciepło, ale także jest łatwa w czyszczeniu i odporna na przywieranie zabrudzeń. Podczas wyboru odpowiedniego rusztu dla siebie warto więc zwrócić uwagę na ten detal całej konstrukcji.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium