do kasy suma: 0,00 zł

Masz pytania? zadzwoń: 502 420 403 lub 512 922 386 Tel stacjonarny: (22) 756 89 12 lub (22) 756 89 15 

Promocje
Cooler ogrodowy, styl klasyczny
Cooler ogrodowy, styl klasyczny
970,00 zł 970,00 zł
szt.
Jednostka grillowa do wyspy Ardor PTS+5,0+ Landmann
Jednostka grillowa do wyspy Ardor PTS+5,0+ Landmann
9 999,00 zł 7 699,00 zł
Cooler ogrodowy, wózek
Cooler ogrodowy, wózek
870,00 zł 870,00 zł
Cooler ogrodowy czarny
Cooler ogrodowy czarny
775,00 zł 775,00 zł
Grill gazowy Campingaz Woody L Seria 4
Grill gazowy Campingaz Woody L Seria 4
1 729,00 zł 1 729,00 zł
Grill gazowy Campingaz RBS LS SERIA 3
Grill gazowy Campingaz RBS LS SERIA 3
3 499,99 zł 3 139,00 zł
Grill gazowy Campingaz MASTER WOODY SERIA 3
Grill gazowy Campingaz MASTER WOODY SERIA 3
4 699,00 zł 4 399,00 zł
Grill gazowy Campingaz RBS EXS SERIA 4
Grill gazowy Campingaz RBS EXS SERIA 4
3 999,00 zł 3 799,00 zł
Grill gazowy Campingaz Classic EXS Seria 2
Grill gazowy Campingaz Classic EXS Seria 2
1 599,00 zł 1 199,00 zł
Szczypce Campingaz PREMIUM BBQ
Szczypce Campingaz PREMIUM BBQ
160,00 zł 139,00 zł
Producenci
Zabezpiecz swojego grilla na zimową przerwę

Coraz większa rzesza posiadaczy grilli gazowych wykorzystuje swoje urządzenia również w okresie jesieni i zimy. Grillowanie w tym okresie jest jednak bardziej popularne na zachodniej półkuli szczególnie w USA i Kanadzie, gdzie nawet podczas srogich zim miłośnicy grilla nie rezygnują ze spotkań przy zimowym grillu. Polacy grillują głównie w okresie wiosenno – letnim, kiedy temperatury pozwalają na długie wieczorne biesiadowanie w gronie przyjaciół czy rodziny.

Ten okres mamy już za sobą dlatego musimy pomyśleć o przygotowaniu naszego grilla do dłuższej około pół rocznej  przerwy.

 

grill gazowy

 

Oto kilka pożytecznych wskazówek, które polecamy Państwu do wykonania, aby nasz grill przezimował w dobrej kondycji i służył nam jeszcze przez długie lata.

  • Zapalamy wszystkie palniki czyszczonego grilla gazowego i w temperaturze ok 250-300 0C wypalamy przez ok 15 minut pozostałe na rusztach zanieczyszczenia organiczne. W wysokiej temperaturze pozbędziemy się resztek potraw, które przywierają do rusztów. Wysoka temperatura korzystnie wpływa również na oczyszczenie znajdujących się pod rusztem blach aromatyzerów, palnika, oraz dolnej części piekarnika.
  • Opróżniamy znajdujący się pod piekarnikiem pojemnik, w którym gromadził się nadmiar powstałego podczas grillowania tłuszczu.
  • W niektórych modelach grilli pod piekarnikiem znajdują się tace ociekowe, które pośredniczą w przekazywaniu spalonych tłuszczy do zbiorników. Należy je również oczyścić korzystając ze specjalnych preparatów do czyszczenia piekarników. 
  • Powstały w wyniku wypalania pył oraz resztki spalonych potraw usuwamy przy pomocy szczotki stalowej, czyszcząc dokładnie obie strony rusztów, aromatyzerów, palniki oraz dolną część piekarnika.
  • Wyjmujemy z grilla ruszty i aromatyzery, a zgromadzone w piekarniku pyły i zanieczyszczenia usuwamy przy pomocy domowego odkurzacza.
  • Żeliwne ruszty grilla nie lubią wilgoci, dlatego powinniśmy je zabezpieczyć cienką warstwą oleju jadalnego i umieścić w suchym miejscu. Najlepiej je przechowywać w garażu lub w domu, gdzie przezimują w doskonałym stanie.
  • Plastikowe półki i wózek z kołami myjemy letnią wodą z mydłem, a po wyschnięciu, możemy zabezpieczyć np. preparatem do czyszczenia kokpitów samochodowych.
  • Stalowe części piekarnika, półki boczne oraz stalowe drzwi czyścimy przy pomocy dostępnych na rynku preparatów do czyszczenia wyrobów ze stali szlachetnej.
  • Na okres zimowy zakręcamy butlę gazową, stanowiącą paliwo naszego grilla i odkręcamy z niej reduktor.
  • Przykrywamy grill pokrowcem, spinamy rzepy pod półkami, aby nie podwiewał kurz i śnieg oraz ustawiamy go w dowolnym miejscu naszego ogrodu, tarasu czy patio.
  • Jeśli mamy dużo miejsca w garażu lub innym pomieszczeniu gospodarczym, najlepiej tam umieścić nasz grill gazowy. Z reguły pomieszczenia te są w okresie zimowym mocno zajęte, dlatego możemy opuścić boczne półki grilla, dzięki czemu będzie on zajmował dużo mniejszą powierzchnię. W tym celu opuszczamy półki wzdłuż bocznych ścian szafki grilla. Jeżeli nasz grill gazowy posiada w wyposażeniu kuchenką boczną, zabezpieczmy jej pokrywę przed przypadkowym otworzeniem.

Dla pozostałych zimowa propozycja na grillowanie.

grill gazowy w zimie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium