Ser wędzony typu włoskiego
Wędzenie sera to doskonały sposób na wzbogacenie jego smaku i nadanie mu niepowtarzalnego, dymnego aromatu. Ten proces, który łączy sztukę kulinarną z tradycyjnymi metodami konserwacji, pozwala uzyskać głęboki, intensywny smak, który idealnie komponuje się z różnorodnymi daniami lub stanowi wyśmienitą przekąskę samą w sobie. Wędzenie sera może być łatwe do wykonania w warunkach domowych dzięki wędzarniom firmy Borniak, a efekt końcowy – niezwykle satysfakcjonujący. Wędzenie to również sposób na podkreślenie walorów potraw i nadanie im intensywnego, dymnego aromatu. W tym przepisie przeprowadzimy Cię krok po kroku przez cały proces, abyś mógł cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego sera.
Składniki:
- 70 sztuk sera włoskiego
- 2 kg soli (niejodowana)
- 20l wody
Przygotowanie serów do wędzenia:
- Do 20l wody dodajemy 2kg soli (niejodowanej) i gotujemy do momentu kiedy drobinki soli się rozpuszczą
- Sery włoskie przekładamy do dużego zbiornika (w naszym przypadku beczka)
- Nabiał zalewamy ostudzoną solanką i pozostawiamy na 6h w chłodnym miejscu
- Po sześciu godzinach sery wyjmujemy z solanki i pozostawiamy w chłodnym miejscu do ocieknięcia na całą noc
Wędzenie serów:
- Wędzarnię nagrzewamy do temperatury 30°C, po nagrzaniu wmontowujemy osuszacz
- Następnie wkładamy sery do wędzarni na 2-3 godziny i suszymy je w temperaturze 30°C
- Po wysuszeniu wędzonek, temperaturę wędzarni zwiększamy do 55°C
- Osuszacz wyjmujemy i zamieniamy na generator dymu, który wypełniamy zrębami na przykład czereśniowymi
- Sery wędzimy przez 5-6h pamiętając o tym, aby co 1,5h wietrzyć wędzarnię- na kilka minut pozostawiać otwarte drzwiczki; należy również monitorować ilość zrębek i uzupełniać braki na bieżąco